Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Amerikansk konstnär tar inspiration av Kristinestads maritima historia

Uppdaterad 05.07.2023 07:37.
Kelly O'Brient skapar keramikkonst i Kristinestad - Spela upp på Arenan

Fjädrar, krukor och kedjor. Olika föremål i lera ligger på arbetsborden i keramikverkstaden på Hemslöjdsgården i Kristinestad. Nu är residenskonstnären Kelly O'Briant redo att visa upp sin konst.

I ett par veckors tid har keramikern Kelly O'Briant från Texas skapat konstverk i lera i Kristinestad. Hon har fattat tycke för staden, som hon vistades i även förra sommaren som residenskonstnär.

– Jag hade möjligheten att komma tillbaka i år och även ordna workshopar. Det är en otrolig gåva att ha utrymme och tid att skapa, och på ett ställe där dagarna är så långa.

– Jag kan göra mycket mera och också ha tid att åka runt med cykeln eller simma.

O'Briant säger att hon också tar inspiration av omgivningen i Kristinestad och stadens historia som en sjöfartsstad.

– Den historian är intressant för mig. Jag har själv vuxit upp med segling och havet, men inte med en så här lång maritim historia med stora skepp och transport av varor, så det har inspirerat mig.

Även om hon nu har skapat fågelfjädrar och ankarkedjor av lera är hon ändå i grund och botten en funktionell keramiker. Hon tycker om att skapa saker som kan användas.

– Jag var keramiker i tio år och tillverkade bordsserviser på en drejskiva innan jag började min forskarutbildning på universitet. Så jag tror att jag gärna dras mot kärl och funktionella objekt.

Idag jobbar hon som professor i keramikkonst vid universitetet i Dallas, men det blir inte mycket tid över att skapa egen konst. Därför uppskattar hon att hon kan jobba som residenskonstnär under sommaren.

– Jag kan göra lite egna saker medan jag undervisar, men det är svårt att hitta tiden att på riktigt ägna mig åt min egen konst.

– Det underbara med lera är att den kan imitera vilket material som helst. Det gör att jag vill komma till ateljén varje morgon och se på saker och hur jag kan skapa dem med lera.

En kvinna med glasögon och svart hår står vid en dörröppning.
Bildtext O'Briant återvänder gärna till Kristinestad även nästa sommar.
Bild: Juho Teir / Yle

I Kristinestad kommer hon att stanna i ungefär en månad. Innan hon reser tillbaka till USA kommer hon att få sällskap av sin man, som aldrig varit i Finland tidigare.

– Jag kan inte tänka mig en bättre stad i Finland att börja med än Kristinestad. Vi kommer att turista lite här, sedan åker vi till Helsingfors för ett par dagar innan vi åker hem.

Kan du tänka dig att återvända till Kristinestad även nästa sommar?

– Jag har inga planer ännu, men jag skulle älska det. Jag visste inte förra året heller att jag skulle återvända.

– Ifall någon behöver keramiklektioner eller workshopar eller något ... Så länge folk vill ha mera lera, så ja, absolut, säger hon med ett skratt.

Kelly O'Briant kommer att ordna ett öppet hus-evenemang vid Hemslöjdsgården i Kristinestad den 5 juli mellan klockan 16 och 18. Där kan intresserade bekanta sig med henne och hennes konst.

Diskussion om artikeln