Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Petteri Orpo: Vilhelm Junnila fattade det enda möjliga beslutet

Uppdaterad 30.06.2023 18:26.
Statsminister Orpo kommenterar minister Junnilas avgång - Spela upp på Arenan

Vilhelm Junnila (Sannf) avgår från sin post som näringsminister, meddelar han på fredagen. Junnila blev Finlands kortvarigaste minister genom tiderna.

Statsminister Petteri Orpo (Saml) säger att han är mycket nöjd med att näringsminister Vilhelm Junnila (Sannf) väljer att avgå.

– Det var rätt beslut och den enda möjliga lösningen, sade Orpo på en presskonferens efter toppmötet i Bryssel och tillade att det var Junnilas eget beslut men att Orpo inte vet vilka diskussioner som Sannfinländarna fört inom partiet.

Enligt Orpo betyder Junnilas avgång att regeringen nu kan fortsätta framåt. I onsdags förde Orpo en diskussion med Junnila, som statministern betecknade som mycket allvarlig.

– Efter det har det tillkommit så mycket ny information att det blev omöjligt för honom att fortsätta, det var inte bra för regeringen eller för Finland. Regeringen fördömer all extremism och rasism och vi har förbundit oss till mänskliga rättigheter och jämlikhet i samhället, sade Orpo.

Statsminister Orpo: Vi kommer att gå igenom regeringens spelregler - Spela upp på Arenan

Purra: Drevet går vidare

Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra kommenterade på fredagseftermiddagen Junnilas beslut att avgå på Twitter.

”Ett tråkigt slut på juni. Vilhelm Junnilas beslut är ytterst tungt både för honom själv och för alla oss andra. I dag visade han sig vara precis den rakryggade man jag har lärt känna.”

Enligt Purra var pressen mot Junnila sådan att den ”skulle ha skadat FInland och den sannfinländska folkrörelsen” och hon berömmer Junnilas förmåga att ”ställa Finlands intresse framom allt annat”.

Purra uppger att ”vissa parter” redan tar sikte på nästa sannfinländare: ”Inrikesminister Mari Rantanen verkar vara målet just nu.”

Utan namns nämnande riktar Purra också kritik mot SFP, som inte röstade för förtroende för Junnila i riksdagen tidigare i veckan.

”Jag säger det här nu så kraftfullt som jag kan: den här regeringen arbetar tillsammans eller inte alls”, skriver Purra.

”Regeringen måste hålla ihop om den vill fortsätta i den här formen.”

Kortvarigaste ministern

Näringsminister Vilhelm Junnila (Sannf) meddelade om sin avgång i ett pressmeddelande på fredagen.

”Trots partiets och min riksdagsgrupps förtroende ser jag det så här: med tanke på regeringens framtid och Finlands rykte ser jag det som omöjligt att på ett tillfredställande sätt fortsätta som minister.”

Junnila befinner sig just nu i Kanada på arbetsresa.

Vilhelm Junnila har under de senaste veckorna fått kritik angående kopplingar till extremhögern, men fick riksdagens förtroende med rösterna 95–86 på onsdagen.

Junnila var minister i tio dagar och är nu den kortvarigaste ministern i Finlands historia. Tidigare rekordet höll Karl Lennart Oesch som var minister i 12 dagar år 1932.

Det här har hänt

Yles politikredaktör tror att Niinistös åsikt påverkat Orpo - Spela upp på Arenan

Henriksson tackar Junnila

SFP:s partiledare Anna-Maja Henriksson säger att det är bra att Junnila drog sina egna slutsatser.

– Först och främst vill jag tacka Junnila att han såg allvaret i situationen och beslöt själv att det bästa är att avgå, säger Henriksson.

Anna-Maja Henriksson: Bra beslut av Junnila - Spela upp på Arenan

– SFP vill på allvar vara med och verkställa regeringsprogrammet på det sätt vi kommer överens om och nu går vi vidare, fortsätter hon.

Henriksson fick beskedet om Junnilas avgång via medierna. Hon säger att ordförandena antagligen kommer att mötas för att diskutera vem som tar över näringsministerposten.

Kristdemokraternas ordförande Sari Essayah säger till STT att Junnilas beslut var det enda möjliga i den här situationen.

Puisto börjar tidigare?

Riksdagen behöver enligt uppgifter till Svenska Yles inte sammankallas för att utse en ny minister, det är bara aktuellt om det sker avsevärda förändringar inom statsrådet. Riksdagen inledde sin sommarpaus i onsdags.

Det är upp till Sannfinländarna att ta fram en ny minister. Sannfinländarnas Sakari Puisto som enligt de ursprungliga planerna skulle ha tagit över näringsministerportföljen halvvägs i valperioden säger till Yle att han kan tänka sig börja tidigare om han får frågan.
Puisto beklagar bristen på förtroende inom den pinfärska regeringen. Han lyfter fram SFP:s agerande – den svenska riksdagsgruppen röstade antingen för misstroende för Junnila eller blankt i förtroendeomröstningen i onsdags.
– Det har inte hänt på långa tider i Finland, man måste säkert gå flera årtionden tillbaka, säger Puisto.

Puisto är född i Tammerfors 1976. Han är filosofie doktor från universitetet i Cambridge, där han studerade 1998–2004. Han har jobbat med teknologi inom den privata sektorn, bland annat i Kina.

Puisto sitter sin andra period som riksdagsledamot, före det var han arbets- och justitieminister Jari Lindströms (Sannf) specialmedarbetare 2015–17. Han konkurrerade med Riikka Purra om ordförandeposten i Sannfinländarna 2021 och har varit en central figur inom Sannfinländarna de senaste åren, bland annat med att ta fram politiska program och bredda politiken från att handla om invandringsfrågor.