Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hjärtliga skratt regnade ner över Raseborgs sommarteater under premiären av Monty Pythons Spamalot

Teater som utespelar sig på medeltiden.
Bildtext Premiären på Raseborgs sommarteater blev väldigt lyckad. Dan Idman från Ingå spelade Kung Arthur och Jennifer Karlsson från Raseborg hans trogna tjänare Patsy.
Bild: Ian Granström

Skratt ekade i hela Snappertuna under premiären för Monty Pythons Spamalot. Knäpp humor och snabba överraskande svängningar gjorde att inte en sekund var tråkig.

Sommarens musikal på Raseborgs sommarteater är Broadway-hiten Spamalot, inspirerad av den brittiska komedifilmen Monty Pythons galna värld.

Yle Västnyland var med på premiären 29.6 och talade med åskådare och en skådespelare.

I sommar reser vi tillbaka till medeltiden på Raseborgs sommarteater och får följa med legenden om Kung Arthur och hans riddare runt det runda bordet på jakten efter den heliga graalen.

Spamalot är en kompott av gott och blandat som bjuder på en absurt komisk berättelse med oväntade svängar och knäpp humor.

Karisbon Tor Wernér beskrev föreställningen med tre ord:

– Glädje, överraskning och skratt.

Lady of the lake spelas av Rebecka Sretenovic i Raseborgs sommarteaters musikal Spamalot.
Bildtext Vapendragaren Patsy (Jennifer Karlsson) Kung Arthur (Dan Idman), Damen i sjön (Rebecca Sretenovic), riddare runt det runda bordet och den heliga graalen.
Bild: Ian Granström

Det spelade ingen roll om man kände till Monty Pythons Spamalot sedan tidigare. De flesta förväntade sig ändå mycket skratt och glädje under premiärföreställningen.

Karin Meinander hade kommit till teatern tillsammans med sina två döttrar Enya och Erin för att överraska en vän på scenen. Hennes döttrar hade ingen tidigare relation till Monty Python, men de hoppades ändå på en skojig pjäs.

Karin Meinander har sett mycket på Monty Python tidigare och var inställd på en rolig pjäs med mycket hjärtliga skratt.

– Det ska bli jätteroligt att Monty Pythons Spamalot har kommit så här nära oss, säger Karin Meinander.

Fyra personer dansar på rad.
Bildtext Leenden både i publiken och på scenen förgyllde premiären.
Bild: Ian Granström

Lars och Lisen Granberg från Horsbäck har som tradition att komma varje sommar till Raseborgs sommarteater. I år kom de för att se sina barnbarns pappa stå på scenen. De var absolut inte nervösa för hans skull, utan de förväntade sig en trevlig och underhållande kväll.

Runt slottet cirklade mörka regnmoln hela eftermiddagen, men det verkade som att moder jord ville att solen skulle kika fram lagom till premiären. Kvällssolen lyste upp scenen med sina gyllene strålar. Idealt väder för en premiär.

Under pausen satt Maj-Britt Sulén kvar på bänkarna och väntade på att nästa akt skulle börja. Hon gladdes verkligen av kvällens föreställning.

– Jag tycker de kan spexa så bra! Och sedan sångerna! Sångerna som går riktigt till hjärtat.

– Det är nästan så att man får tårar i ögonen, fortsätter Maj-Britt Sulén med ett leende.

Skådespel från medeltiden.
Bildtext Mycket spex och finurliga sånger gjorde föreställningen väldigt skojig.
Bild: Ian Granström

Benjamin Thorström är inte så bekant med Spamalot sedan tidigare. Han hade inte riktigt några förväntningar, förutom att pjäsen skulle vara bra.

Under pausen berättade Benjamin Thorström att han hade lite svårt att förstå en del skämt, men han tyckte att stämningen ändå var angenäm och lite pirrig.

– Atmosfären här är väldigt trevlig, välkomnande, men det är också en slags spänning i luften. Säkert eftersom det är premiär idag.

Jennifer Karlsson är en av sommarteaterns skådespelare. Hon har stått flera gånger på Raseborgs scen och hade bland annat en av huvudrollerna i musikalen All Shook Up i fjol.

Det här året spelar hon en av huvudrollerna igen, närmare bestämt Patsy, kung Arthurs trogna tjänare.

Skådespel från medeltiden.
Bildtext Jennifer Karlsson är väldigt nöjd med hur premiären gick. Hon spelade Patsy som är en av huvudrollerna.
Bild: Ian Granström

– Stämningen har varit glad, energifylld och folk har verkligen väntat på den här premiären, säger Jennifer Karlsson några minuter efter föreställningens slut.

Inför premiären är det vanligt att ha en onödig press, förklarar Jennifer Karlsson. Trots pressen tycker hon att det gick väldigt bra och hon är nöjd med sitt presterande.

– Nu känns det bara som… Jess!

– Jag tycker det gick jättebra och jag godkänner, fortsätter hon skrattande.

Som tur var slapp vi regnet under premiärkvällen och i stället för vattendroppar regnade det massor av hjärtliga skratt ner över Raseborgs sommarteater.

“Glädje, överraskning och skratt” - premiären för Monty Pythons Spamalot på Raseborgs sommarteater var en riktig fröjd

4:13
Lyssna på publikens och skådespelaren Jennifer Karlssons premiärupplevelse.

Så här var premiären på Raseborgs sommarteater: “Otroligt fin rollprestation av Rebecka Sretenovic”

9:39

Diskussion om artikeln