Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tvåårigt projekt emot skadegörelse har inletts i Vasa i år: ”Vi har sett att det här behövs”

Uppdaterad 07.07.2023 09:32.
Grafitti målning på klätterställning. Kvinna i grönt och solglasögon står brevid.
Bildtext Lek- och idrottsparken bakom Skogsbergets daghem i Hemstrand är drabbad av en stor mängd graffiti. Vasa stads grönområdeshortonom Leila Roininen säger att en del skadegörelse inte går att reparera.
Bild: Lina Nystrand / Yle

I Vasa stad tar man tag i problemet med skadegörelse genom ett projekt som satsar både på underhållsarbete och på förebyggande åtgärder.

Vasa stads projekt mot skadegörelse, Ilkivallaton Porkkana, inleddes i början av året. Projektet innefattar en arbetsgrupp som dagligen åker runt i Vasa stad och reparerar skadegörelse.

Projektet ska hålla på i två år, men Vasa stads grönområdeshortonom, Leila Roininen, hoppas att det kan fortsätta också efter det.

– Vi har redan sett att det här arbetet verkligen behövs, vi har hela tiden något att göra, säger Roininen.

Vanligt med dominoeffekt

De som arbetar med Ilkivallaton Porkkana reparerar, byter ut, målar om och samlar skräp vid områden som utsatts för vandalisering.

– De gör lite allt möjligt, eftersom vi vill fixa upp hela stället på samma gång. Det kan till exempel också handla om att trimma gräs, berättar Roininen.

Klätterställning fylld av graffiti
Bildtext En del områden är mer drabbade än andra, där arbetsgruppen ofta behövs.
Bild: Lina Nystrand / Yle

Enligt Leila Roininen är det viktigt med underhållsarbete vid ställen som lekparker, skolgårdar och rastplatser. Ju bättre omskötta platserna är, desto mindre skadegörelse brukar ske.

– Om folk ser att vi regelbundet reparerar skadegörelsen brukar den minska. Mest skadegörelse förekommer det på platser som inte sköts om och som är lite gömda.

Men det finns också områden där vandaliseringen är återkommande. Det tenderar att skapas en dominoeffekt som gör att vissa platser utsätts mer än andra.

– Ena dagen reparerar vi något på en plats och nästa dag kan det vara förstört igen, säger Roininen.

Antalet polisanmälda fall motsvarar inte verkligheten

Under våren har man bland annat kunnat läsa om förstörelsen av en rastplats vid Molnträsket i Vasa, och om lekparksbranden i Smedsby, Korsholm.

Förra veckan utsattes även en badstrand i Kaskö för ofog och i Jakobstad blev gatukonst övermålad med graffiti för ett par veckor sedan.

Enligt Statistikcentralen fick myndigheterna kännedom om 412 skadegörelsebrott i Vasa i fjol, i Jakobstad var motsvarande siffra 109 och 24 i Kristinestad.

Men Mikael Appel, kommunikationschef vid polisinrättningen i Österbotten, säger att mörkertalet antagligen är stort.

Man i polisuniform står framför ett hus och tittar in i kameran.
Bildtext Mikael Appel från polisinrättningen i Österbotten säger att skadegörelsen ser varierande ut.
Bild: Markus Bergfors / Yle

– En stor del av skadegörelsen blir inte polisanmäld, folk tänker att det bara är en liten skada.

Det är svårt att identifiera mönster i skadegörelsen. Oftast handlar fallen om fönster som slagits sönder eller om klotter. När det gäller vem som står för största delen av fallen tror Appel inte att det skiljer sig från övrig brottsstatistik.

– Män mellan 18-35 år är överrepresenterade i alla brott, och skadegörelse är knappast något undantag, säger Appel.

Inte bara ungdomars fel

Vid Vasa stad ser man ändå att det mestadels är ungdomar som håller på med skadegörelse, men ensamt ansvariga är de ändå inte.

– Det brukar också vara grupper av äldre personer, som till exempel förstör något på vägen hem från baren, säger Roininen.

Projektets arbetsgrupp gör sin insats först efter att skadan är skedd, men de vill också utveckla det förebyggande arbetet. Då vill de satsa på att främst nå ut till unga, även utanför Vasa.

– Vi försöker samarbeta med ungdomssektorn i Vasa, och vi hoppas även på att få finansiering så att vi kan utöka projektet till Karleby och Seinäjoki, säger Roininen.

Kvinna pekar på skadegörelse vid utomhusmatta.
Bildtext Leila Roininen pekar på en utomhusmatta som förstörts vid lek- och idrottsparken bakom skogsberget i Hemstrand. Det är en av stadens ställen som ofta vandaliseras.
Bild: Lina Nystrand / Yle

Vasa stad vill upplysa och engagera ungdomar genom att sprida information. Till exempel skulle det vara bra om folk vet hur mycket pengar skadegörelsen kostar.

– Det handlar om flera hundra tusen euro, det är pengar som istället kunde användas till något roligt för alla.

Det är också viktigt att vuxna föregår med gott exempel. Skadegörelse av olika slag kan vara ett beteende som normaliseras där hemma, och det kan vara en orsak till ungas bristande hänsyn, säger Roininen.

Vad ska man göra om man ser skadegörelse i Vasa?

– Kontakta oss vid Vasa stad så kommer vi dit, säger Roininen.

Till e-postadressen ilkivalta@vaasa.fi kan man skicka mejl om man upptäcker platser som vandaliserats.

Artikeln ändrad 7.7.2023 kl. 9:30 med en korrigering att det är män i åldern 18-35 år som är överrepresenterade i alla brott och skadegörelse, inte i åldern 30-35 år.