Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åboländska sannfinländare kommenterar Junnilas avgång – Silvia Koski: ”Jag är väldigt ledsen över att han avgår”

Vilhelm Junnila.
Bild: Eeva-Maria Brotherus / Lehtikuva

På fredagen meddelade Vilhelm Junnila (Sannf) att han avgår från sin post som näringsminister. Yle Åboland har talat med de sannfinländska politikerna Silvia Koski från Sagu, och Juha Anttila från Åbo, om beslutet.

Vilhelm Junnila har under de senaste veckorna fått hård kritik angående kopplingar till extremhögern.

Det ledde till en förtroendeomröstning i regeringen, där rösterna föll 95–86 till Junnilas fördel. Den stormiga debatten om Junnila fortsatte efter förtroendeomröstningen på torsdag och fredag.

Vilhelm Junnila.

Petteri Orpo: Vilhelm Junnila fattade det enda möjliga beslutet

Purra: Junnila visade att han är ”rakryggad”.

Flera av Sannfinländarnas politiker försvarar ändå Junnila och anser att uppståndelsen kring Junnilas kopplingar till ytterhögern är ett drev. Bland annat ordförande Riikka Purra kommenterade beslutet på Twitter. Där uppgav hon bland annat att beslutet av Junnila var rakryggat och att det förekom påståenden som saknade grund.

”Kanske det till sist och slut var rätt beslut”

Juha Anttila, fullmäktigeledamot för Sannfinländarna i Åbo anser att det är ledsamt att situationen lett till att Junnila avgår som minister, men anser att beslutet att avgå kanske ändå var rätt beslut av ministern.

– Nog är det delvis lite sorgligt att han måste avgå så här snabbt. Han blev mål för ett ganska stort drev.

Huruvida det finns fog för påståendena om Junnila kan Anttila inte svara på, eftersom han uppger att han inte personligen känner Junnila.

– Kanske det till sist och slut var rätt beslut. Om vi nu äntligen skulle lugna ner det i regeringsledet och komma igång med det egentliga regeringsarbetet. Det känns som att situationen inte hade lugnat sig innan han fattade beslut om att avgå.

Junnila uppger själv att det handlat om skämt som nu känns dumma, hur godtagbara är sådana skämt för en minister?

– Inte är sådana skämt godtagbara att dra då medan man arbetar som minister, man måste vara väldigt försiktig med sådana här skämt. Hellre ska man fundera två gånger innan man säger saker, säger Anttila.

Anttila hoppas att situationen lugnar ner sig så att regeringen kan komma igång med sitt arbete.

Sannfinländare från Sagu: ”Jag är väldigt ledsen över att Junnila avgår”

Kommunledamoten för Sannfinländarna i Sagu, Silvia Koski är besviken över att Junnila avgår. Hon anser att orsaken för hans avgång är fel, men förstår hans personliga beslut att avgå efter den stormiga debatten.

– Jag är väldigt ledsen över att han avgår, jag har känt honom i många år och jag är säker på att han hade varit en bra minister, säger Koski som uppger att hon hade stöttat honom som minister.

Enligt henne har kopplingarna mellan Junnila och extremhögern gått överstyr.

– Det är inte så allvarligt som oppositionspartierna får det att verka, de har gjort saken mycket större än vad den egentligen är, tycker Koski.

nainen ulkona katsoo kameraa, takana kerrostaloa
Bildtext Silvia Koski, fullmäktigeledamot i Sagu.
Bild: Yrjö Hjelt / Yle

Hon anser att Junnila inte gjort något misstag under sin tid som minister.

– Jag vet att han inte har något att göra med extremhögern och nazister, säger Koski som menar att de tidigare uttalandena handlar om svart humor.

Silvia förklarar att hon ändå inte anser att svart humor är ett försvar, men förklarar att personer som är under hård press ibland kan använda humor för att kommentera allvarliga saker även om man inte tycker saken är rolig i sig, vilket hon tror är fallet med Junnila.

Vad får dig att anse att det i det här fallet enbart är frågan om ”svart humor”?

– Vad annat skulle det vara, förstås anser vi att allt som har med nazism är väldigt allvarligt och vi har aldrig stött sådant. Själv drar jag inte nazistskämt. Men jag tycker att någon ogenomtänkt vits från flera år tillbaka inte är en orsak för en minister att avgå.

Var går gränsen för sådana skämt?

– Det är ju en bra fråga, var går gränsen?

Koski säger att ministrar ändå måste undvika sådana skämt.

– En ministers uppdrag är väldigt annorlunda och alla måste lita på ministern och vad han säger. Men Junnila har sagt dessa saker för flera år sedan och bett om ursäkt för detta.