Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

MOT: Junnila verkar ha gett fel information om sin karriär och sina studier

Vilhelm Junnila i riksdagen.
Bildtext Junnila meddelade på fredagen att han avgår som Näringsminister efter en hel del kritik mot hans kopplingar till exremhögern.
Bild: Eeva-Maria Brotherus / Lehtikuva

På sin hemsida skriver den före detta näringsministern Vilhelm Junnila (Sannf) att han studerar statsvetenskap, då han i verkligheten varit inskriven på öppna universitetet utan att avlägga några som helst kurser.

Vilhelm Junnila (Sannf) som avgick från sin post som näringsminister i dag på fredagen, verkar ha gett allmänheten falsk information om både sin karriär och sina studier.

Han säger sig vara företagare och ha studerat statskunskap, men MOT:s redaktion kunde varken hitta bevis på aktiv företagsverksamhet eller studier i statskunskap.

På Sannfinländarnas webbplats uppger Junnila att han är företagare, något han också påstått under sin valkampanj. MOT:s redaktion kunde dock inte hitta bevis på Junnilas företagsverksamhet.

MOT har försökt nå Junnila om en kommentar utan framgång.

Företag i Polen?

På sin webbplats säger Junnila att han ”utvecklade ett nystartat företag inom teknikindustrin i Polen”. Han säger att han har sålt företaget, men det finns ingen information om försäljningen. Det förblev också oklart vilket start-up företag det handlade om.

Enligt handelsregistret sitter Junnila på ansvarspositioner i endast två företag: medlem i VR Groups styrelse och styrelseordförande i Naantalin Matkailu Oy. Det senare är ett bolag för främjande av turism och ägs av Nådendals stad.

De här båda positionerna är kopplade till Junnilas politiska förtroendeuppdrag.

Den enda hänvisningen till andra företag finns i uppgifter som Junnila uppgett till riksdagen och Nåndendals stad. Där står att han är styrelseordförande och delägare i en organisation som heter ”Sloncechmura”. Słońce Chmura är polska för sol och moln (på finska: poutapilvi).

Vilseledande information om universitetsstudier

På sin webbplats beskriver han sina studier på följande sätt:

”Jag studerade informationssystem för ekonomiförvaltning vid en yrkeshögskola och medan jag arbetade studerade jag statsvetenskap vid ett universitet.”

MOT ifrågasätter påståendet att han skulle ha studerat statsvetenskap.

Information tagen från Åbo universitet (Turun yliopisto) visar att Junnila hade en studierätt till öppna universitetet i Åbo 2018–2019. Men enligt uppgifter har han inte slutfört några kurser vid vare sig öppna universitetet, eller något annat finskspråkigt universitet som undervisar statsvetenskap.

Det gick inte heller att hitta någon information om att han studerat statsvetenskap vid något utländskt universitet.

Det här är en översättning av Yle Uutisets artikel Ministeri Junnila vaikuttaa antaneen vääriä tietoja urastaan ja opiskeluistaan – MOT ei löytänyt mitään todisteita ministerin väitetystä yrittäjyydestä skriven av Jyri Hänninen och Eero Mäntymaa. Översättning och bearbetning till svenska: Ellen Forsström.