Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nya företagare startar café i Metviken i Vasa – drömmen är att hyra ut sportutrustning och ordna internationella temaveckor

ulkokuvaa onkilahden kioskista
Bildtext Caféet kommer att öppna 8.7.2023.
Bild: Jarkko Heikkinen / Yle

I Vasa har nu företagare hittats för caféet i Metviken. Caféet öppnar sina dörrar för allmänheten redan i juli.

Caféutrymmena som byggdes i Metviken skulle enligt de ursprungliga planerna vara igång redan sommaren 2022, men tidtabellen drog ut och jakten på företagare till utrymmet försenade.

Under våren hade staden svårigheter med att hitta företagare som fyllde lämplighetskraven. Men nu så står det klart att Märt och Katrin Reband kommer att bli Metvikens nya företagare.

Enligt Märt Reband har paret länge funderat på att öppna ett café och deras vision gillades av Vasa stad.

Leila Roininen, som är grönområdeshortonom från Vasa stad, säger att paret har en bra vision om hur kaféets framtid skulle kunna se ut.

– Det kommer hela tiden in bra idéer för att utveckla caféet och hela parkområdet, så det återstår att se vad vi har att vänta, säger Leila Roininen.

onkilahden kioskirakennnus ulkoapäin
Bildtext Märt och Katrin Reband har stora planer för caféets framtid.
Bild: Jarkko Heikkinen / Yle

Till en början kommer caféet att erbjuda de vanliga caféprodukterna, men i framtiden är drömmen att ha temadagar kring olika maträtter samt uthyrning av sportutrustning.

Reband hoppas kunna hålla caféet öppet året runt.

– Vi vill gärna utveckla olika möjligheter för att göra caféet ännu mer familjevänligt. I framtiden kan det till exempel bli aktuellt med uthyrning av olika sportredskap.

Reband drömmer till och med om en brygga i Metviken, där kunderna kan ta sig ut på vattnet.

– Till exempel kanoter eller roddbåtar, eller till och med vattencyklar. Vi funderar på olika alternativ för att göra kaféet mer attraktivt, säger Reband.

Mångkulturella aktiviteter

Företagarparet kommer ursprungligen från Estland men bor nu i Kuopio. De är inte särskilt bekanta med Vasa.

– Innan jag startade caféprojektet hade jag bara varit i Vasa några gånger. Därför anställde vi också lokala arbetare.

Två personer har anställts för att driva caféet, en av dem är från Vasa och den andra flyttade till Vasa för ett år sedan från Ukraina.

– Jag har förstått att praxis i en finlandssvensk stad kan skilja sig från den i mellersta Finland. Därför ville vi anställa någon som känner till de lokala sederna.

I framtiden drömmer Reband om temadagar kring olika nationaliteters mat.

– Utrymmet lämpar sig inte för restaurangverksamhet på heltid, men vi skulle kunna ordna temadagar till exempel en gång i månaden.

Caféet öppnar den 8 juli. Reband förutspår att en kombination av bra väder och glass kommer att bli sommarens hit.

– Vi har musiklicens, så den bästa musiken kommer också att komma ur högtalarna, så det finns ingen anledning att sitta tyst, säger Reband och skrattar.

Från återvunna containrar till ett café

Cafébyggnaden har en yta på 107,5 kvadratmeter, med toaletter och en stor terrass. Det kommer att finnas sittplatser både inne och ute.

Caféet byggdes av containrar som tidigare använts av Vasa sjukhus och som nu har täckts med trälister. Också inne i caféet är målet att använda trä och återvunnet material i så stor utsträckning som möjligt.

Artikeln är en översättning av Yle Pohjanmaas artikel ”Vaasan Onkilahden kahvilaan on löytynyt yrittäjä – haaveena liikuntavälineiden vuokraustoiminta sekä kansainväliset teemaviikot” som är skriven av Sebu Björklund.