Lite tillsatt socker är hälsosammare än en stor mängd sötningsmedel, säger THL:s sakkunniga angående aspartam
Riklig användning av aspartam kan vara kopplat till uppkomsten av cancer. I nuläget finns inga färska rekommendationer om vad som anses vara en säker mängd, men det lönar sig att variera intaget av sötningsmedel.
I juli kommer Världshälsoorganisationen WHO att klassa sötningsmedlet aspartam som ”eventuellt cancerframkallande”.
Heli Kuusipalo är ledande sakkunnig på THL, Institutet för hälsa och välfärd. Hon uppfattar det här som ett tydligt budskap från WHO om att vi borde äta mera naturligt.
– Sötningsmedlen innehåller inga näringsämnen för människan, de ger enbart sötma.
Vår kropp använder nästan 90 olika näringsämnen varje dag. Över hälften av de nödvändiga näringsämnena kommer från olika vegetabiliska källor: grönsaker, rotfrukter, bär och frukter och det är dem vi borde äta mer av.
WHO:s internationella byrå för cancerforskning IARC har gjort en omfattande jämförande studie av sötningsmedel och vilka cancertyper de eventuellt kan kopplas till. Slutresultatet var att en riklig användning av aspartam kan vara kopplat till uppkomsten av cancer.
– IARC konstaterar ändå att undersökningarna baserar sig på både försöksdjur och försökspersoner och att det i nuläget inte verkar handla om en enormt stor risk så länge människor inte använder väldigt stora mängder.
Och vad är då en stor mängd?
– Det tar antagligen ett par veckor innan WHO publicerar nya rekommendationer om vad som anses vara en säker mängd. Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet kom för 10 år sedan med en säkerhetsrapport där man angav 40 mg aspartam per kilo kroppsvikt som accepterat dagligt intag.
Enligt den gamla rekommendationen skulle en person som väger 50 kilo kunna dricka 3 liter läsk sötad med aspartam varje dag. Så mycket läsk är det knappast många som dricker, men det är förstås möjligt att den som aktivt försöker undvika socker kan få i sig mycket aspartam i stora mängder om det kommer från flera olika källor samma dag – till exempel via drycker, godis och tuggummin.
Vad ska man då göra om man vill minska sin aspartamkonsumtion?
– Läs innehållsförteckningarna. Det finns också andra sötningsmedel som Acesulfam K och stevia, det lönar sig att sprida risken på flera olika källor.
Enligt Heli Kuusipalo räcker det långt om tillverkarna tydligt skriver ut hur mycket aspartam som finns i produkten så att konsumenterna kan göra medvetna val.
Socker behöver inte heller alltid vara ohälsosamt, och stora mängder socker inte är det enda som påverkar hälsan negativt.
– En liten mängd tillsatt socker är hälsosammare än en stor mängd av vilket sötningsmedel som helst.