Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ingen blomstrande framtid för regeringen Orpo – förutspår forskare

Den nya regeringens ministrar: från vänster justitieminister Leena Meri, finansminister Riikka Purra, näringsminister Vilhelm Junnila och kommun- och regionminister Anna-Kaisa Ikonen
Bildtext Regeringen Orpos ministrar från vänster: justitieminister Leena Meri, finansminister Riikka Purra, före detta näringsminister Vilhelm Junnila och kommun- och regionminister Anna-Kaisa Ikonen.
Bild: Eeva-Maria Brotherus / Lehtikuva

Politiska forskare tror att fallet Junnila sätter i gång en större diskussion om regeringens framtid och regeringssamarbetet.

Efter att före detta näringsminister Junnila avgick på fredagen uppstod frågan om hur regeringens framtid ser ut. Sannfinländarnas ordförande, finansminister Riikka Purra hotade tidigare i veckan enligt Helsingin Sanomats uppgifter att regeringen faller ifall Junnila tvingas avgå.

”Det är uppenbart att Sannfinländarna så att säga förlorade den här omgången, så det återstår att se hur det blir i framtiden. Jag skulle se det som ett mirakel om regeringen sitter hela valperioden, eftersom de ideologiska skillnaderna mellan partierna är så stora”, säger Tapio Raunio, professor i statskunskap på Tammerfors universitet.

Junnilas avgång påverkar direkt hur partierna förhåller sig till varandra

Enligt Raunio visar forskning på att ju längre regeringspartierna ideologiskt står ifrån varandra, desto krångligare blir samarbetet för regeringen. Raunio ser att skillnaderna mellan Sannfinländarna och SFP är så stora att regeringen också framöver kommer att träffa på stötestenar.

Att SFP inte på onsdagen röstade för Junnilas förtroende är en ytterligare orsak för friktion.

”Regeringsprogrammet gjordes antagligen så detaljerat och långt, på grund av de ideologiska skillnaderna partierna emellan, men givetvis kan man inte använda sig av regeringsprogrammet för att reagera på alla frågor”, säger Raunio.

Hur regeringen ser ut i framtiden definieras nu

Kimmo Elo, som är specialforskare i riksdagsforskning, anser att frågan om huruvida problemen i regeringen fortsätter eller inte beror på hur de nuvarande problemen hanteras. Nu är tidpunkten för att diskutera gränserna för politisk diskussion och humor.

Enligt Elo skämtar ingen på samma sätt som Junnila för skojs skull.

– Att Junnila avgick löste ett grundläggande problem om att en minister skämtade om andra världskrigets händelser. Ifall ämnet inte behandlas ger det ändå budskapet att diskussionen kan fortsätta, bara ministern flyttas åt sidan.

Andra partier varsamma

Elo anser att Junnilas avgång kommer att påverka hur Sannfinländarna förhåller sig till andra partier.

– Regeringen måste vara enhetlig om den ska forsätta så här, säger Riikka Purra i ett Twitter-inlägg.

Också andra partier är antagligen på sin vakt angående Sannfinländarna.

– Sannfinländarna hamnar nu för en tid under förstoringsglaset, och så ska det också gå till. I partiet finns personer med likadana värderingar som Junnila, säger Elo.

Varken Raunio eller Elo vill förutspå regeringens absoluta öde.

– Om regeringen faller eller inte, det måste vi fråga Riikka Purra, säger Elo.

Källa: STT