Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Konservativa domarna i Högsta domstolen i USA ger webbdesigner rätt att vägra skapa HBTQ-sajt

Uppdaterad 30.06.2023 20:45.
Människor väntar på beslut utanför Högsta domstolens byggnad i Washington. Tre personer bär blåa t-tröjor med trycket "The Constitution needs good lawers" (Konstitutionen behöver duktiga jurister) på ryggen.
Bildtext Eftersom fredagen var Högsta domstolens sista sessionsdag samlades människor utanför domstolsbyggnaden i Washington för att få besked om dagens avgöranden på plats.
Bild: EPA-EFE

Religionsfrihet och yttrandefrihet väger tyngre än frihet från diskriminering. Det slog USA:s högsta domstol fast på fredagen i ett avgörande som gällde webbdesign för samkönade par i delstaten Colorado.

Avgörandena i USA:s högsta domstol duggar tätt nu. I torsdags kom beskedet att Högsta domstolen förbjuder användandet av ras som grund för positiv särbehandling vid antagning till universitet, på fredagen kom två avgöranden, det ena i en fråga där frihet från diskriminering mötte religionsfrihet och yttranderätt och det andra en plan att avskriva federala studielån på över 400 miljarder dollar.

Med rösterna 6–3 gav domstolens konservativa majoritet en webbdesigner i Colorado rätt när hon tackade nej till att skapa en bröllopssajt för ett samkönat par med hänvisning till sin kristna tro.

Lorie Smith, ägare till webbdesignfirman 303 Creative, opponerade sig mot en delstatslag som förbjuder företag från att diskriminera kunder enligt kön, ras, religion eller sexuell orientering.

Smith hade argumenterat att det är oförenligt med hennes kristna tro att skapa äktenskapsannonser för samkönade par och att tvingas till det skulle kränka hennes yttrandefrihet som tryggas i första konstitutionstillägget.

Colorado ”försöker använda sin lag till att tvinga en person att skapa ett yttrande som hon inte tror på”, konstaterar domaren Neil Gorsuch som formulerade domstolens majoritetsåsikt.

”Den principen skulle ge myndigheterna makt att tvinga alla slags konstnärer, talskrivare och andra vars tjänster inbegriper yttranden att yttra sådant de inte tror på”, skriver Gorsuch i beslutet som alltså fokuserar på en begränsad affärskategori.

Minoritetsåsikten, formulerad för Högsta domstolens tre liberala domare av Sonia Sotomayor, befarar ändå att domstolsutslaget kan utnyttjas även inom andra affärsområden för att begränsa HBTQ-personers tillgång till samma tjänster som resten av befolkningen.

”I dag har domstolen för första gången i sin historia gett en verksamhet som är öppen för allmänheten en konstitutionell rätt att vägra betjäna medlemmar i en grupp som njuter beskydd”, skriver Sotomayor.

Bidens vallöfte gick upp i rök

Demonstranter framför USA:s Högsta domstol håller en banderoll med texten "Student loan cancellation is legal" (Det är lagligt att efterskänka studielån).
Bildtext De här demonstranterna fick inte som de ville: Högsta domstolen konstaterade på fredagen att det inte är lagligt att efterskänka federala studielån.
Bild: Lehtikuva

Fredagens andra avgörande gällde president Joe Bidens planer på att efterskänka 430 miljarder dollar i federala studielån.

Planen att stryka studieskulder på tusentals dollar för närmare 43 miljoner amerikaner hörde till Bidens vallöften, men i den form planen hade presenterats stoppades den på fredagen av Högsta domstolen.

Sex konservativa delstater – Arkansas, Iowa, Kansas, Missouri, Nebraska och South Carolina – hade vänt sig till Högsta domstolen i protest mot demokraternas studielåneplan. Enligt republikanerna var det orättvist att efterskänka federala studielån eftersom det gynnar personer som har studerat vid universitet.

På fredagen beskrev Biden republikanerna som hycklare och ifrågasatte deras logik:

”De hade inga problem med miljarder i pandemirelaterade lån till företag – inklusive hundratusentals och i vissa fall miljontals dollar för sina egna företag. Och de lånen blev efterskänkta. Men när det gäller att hjälpa miljontals hårt arbetande amerikaner, då gjorde de allt i sin makt för att stoppa det”, heter det i ett uttalande.

Högsta domstolen – där rösterna än en gång föll 6–3, med de konservativa och liberala domarna i separata läger – bedömer att Bidens förvaltning har tagit sig för stora friheter utan att förankra beslutet om efterskänkning av studielån i kongressen.

Biden och demokraterna uppges ändå ha varit beredda på domstolsutslaget och källor inom förvaltningen försäkrar att Biden kommer att återkomma till frågan om studielån.

Källa: AP, AFP, Reuters

Artikeln uppdaterades kl. 20.45 med ett citat av Biden.