Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu ska husbolagen börja återvinna plast och kartong: ”Bättre både för miljön och plånboken”

Hand som lägger plast i ett avfallskärl.
Bildtext I nuläget slängs mycket plast i det brännbara avfallet. På sikt är förhoppningen att en större del ska återvinnas.
Bild: Kari Saastamoinen / Yle

Från och med början av juli är återvinningskärl för plast- och kartongförpackningar obligatoriska i bostadsbolag med minst fem lägenheter. På Stormossen räknar man med att det kan ta en tid innan invånarna vänjer sig.

Under sommaren har nya avfallskärl dykt upp på många gårdar till hög- och radhus. Från och med den 1 juli ska nämligen bostadsbolag med fem eller fler lägenheter börja sortera även plast- och kartongförpackningar. Sedan tidigare har det funnits kärl för brännbart avfall, bioavfall, glas- och metallförpackningar samt returpapper.

Förändringen är en del i den nya avfallslagen som trädde i kraft 2021. Syftet med lagen är att höja den andel avfall som återvinns i Finland.

– 2035 ska vi återvinna 65 procent av allt material i stället för att bränna. Nu är motsvarande siffra 40 procent, berättar Annika Ekholm som är kommunikatör på Stormossen.

På Stormossens verksamhetsområde – det vill säga kommunerna i Vasaregionen – återvinns i dagens läge endast 35 procent av avfallet.

I början av juni fick Finland – tillsammans med 17 andra EU-länder – en varning från EU-kommissionen om att återvinningsgraden är för låg, särskilt när det gäller plastförpackningar och bioavfall.

– Vi får alla ta en titt i spegeln och fundera hur vi kan förbättra vår sortering, säger Ekholm.

Bilar kör in till en avfallsstation.
Bildtext På Stormossens verksamhetsområde finns omkring 1 600 husbolag.
Bild: Hans-Mikael Holmgren / Yle

Allt behöver inte förvaras under diskbänken

Samtidigt som mer material ska sorteras tar avfallshanteringsbolagen över ansvaret för transporten av plast-, kartong-, glas- och metallförpackningar. Senare tar de även över ansvaret för transporten av bioavfall, först för hög- och radhus och senare för småhus.

Den tydligaste förändringen för invånarna är ändå att det finns fler kärl att sortera avfall i. De nya avfallskärlen har körts ut till husbolagen under juni.

– Vi har fått många samtal av människor som undrar vad det är för kärl. Om det inte redan finns så kommer det snart tydliga klistermärken som visar vad kärlen är till för, säger Ekholm.

Hon tipsar om att man kan förbereda sitt hem för sorteringen om man inte redan har gjort det. Allt behöver inte heller sorteras under diskbänken, utan vissa typer av avfall går bra att förvara i hallen.

– Till exempel kartongförpackningar är torra och luktar inte, utan kan packas ihop snyggt. Då tar de heller inte så mycket rum i själva avfallskärlet.

Vissa är glada – andra skeptiska

Ekholm säger att man kan påverka kostnaderna för avfallshanteringen i husbolaget genom att sortera bättre.

– Behandlingsavgiften för det brännbara avfallet är dyrast, så ju mer man sorterar desto bättre blir det både för miljön och plånboken.

För förpackningsavfall uppbärs ingen behandlingsavgift. Där betalar man endast för transporten.

I och med att fakturan skickas till husbolaget eller disponenten kan det dock dröja innan den enskilda invånaren märker någon skillnad, till exempel genom att bostadsvederlaget sänks.

Responsen från invånarna har enligt Ekholm varit livlig hela våren.

– Vissa har varit glada att det kommer nya kärl och man får börja sortera och andra har varit mer skeptiska. Vi hoppas att man ser en möjlighet att bidra till ett bättre klimat på längre sikt.

Hon tror att det tar en tid innan folk har vant sig med det nya sorteringssystemet. Hon påpekar att det inte måste vara perfekt från början; det viktiga är att man gör så gott man kan.

– Om du inte vet hur du ska sortera – försök göra det som är minst fel.

Diskussion om artikeln