Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Olyckan på Östersjön utreds nu som mord och självmord

Uppdaterad 01.07.2023 14:38.
Karta över Östersjön med Polen och Sverige utmärkta. Även den ungefärliga platsen där ett misstänkt brott mot liv utfördes finns utmärkt.
Bildtext Fartyget Stena Spirit var långt ute till havs när mamman och den sjuåriga pojken hamnade i vattnet. Det sägs att övervakningskameror inte bekräftar uppgiften att barnet föll överbord och att den vuxna hoppade efter.
Bild: Lars Gustafsson / YLE, Mapcreator.io, OpenStreetMap

En mamma och ett sjuårigt barn omkom på fredagen efter att ha hamnat i Östersjön från en av Stena Lines färjor. Fallet undersöks nu som mord och självmord, uppger polska åklagarmyndigheten.

Svenska polisen rapporterade i går att man utreder händelsen med mamman och pojken som föll överbord från en färja på väg från Gdynja i Polen till Karlskrona i Sverige. Förundersökningen rubricerades som misstänkt mord.

Nu uppger polska åklagarmyndigheter att man misstänker mamman för avsiktligt ha slängt sitt barn överbord och sedan hoppat i vattnet för att ta sitt eget liv.

Såväl mamman som barnet, en sjuårig pojke, är polska medborgare.

Det här har hänt

  • På torsdagen kom beskedet att ett barn i sjuårsåldern hade fallit överbord från färjan Stena och att barnets mamma hade hoppat i vattnet efter barnet.

  • På torsdagseftermiddagen drog en stor räddningsinsats drog i gång på södra Östersjön. I operationen deltog Natofartyg, flygplan och helikoptrar. Vid 18.30-tiden finsk tid, ungefär en timme efter händelsen, kom beskedet att båda personerna hade hittats och förts till sjukhuset i Karlskrona.

  • På fredagen kom beskedet att båda hade avlidit.

  • Åklagaren i polska Gdansk uppgav då att de inleder en utredning om vållande till annans död. Det är standard i samband med dödsolyckor.

  • På fredagseftermiddagen rapporterade bland andra SVT att svenska Åklagarmyndigheten har startat en förundersökning om mord.

  • På lördagen rapporterade å sin sida polska åklagarmyndigheten att man nu utreder fallet som mord och självmord.

Övervakningsfilmer och vittnen

På torsdagen hette det att pojken skulle ha fallit över bord och mamman hoppat efter.

– Det är ingen uppgift som kommer från polisen att det gått till på det viset, att en person har fallit och en annan har hoppat efter, säger Rickard Lundqvist i polisregion Syd.

– Vi har säkrat övervakningsfilmer. Men det materialet bekräftar inte den versionen, att barnet föll överbord och att den vuxna hoppade efter, säger Agnieszka Zembrzycka från Stena Line till den polska tidningen Fakt enligt Aftonbladet.

Polisen vill också tala med eventuella vittnen ombord på Stena Spirit.

– Vi vill gärna komma i kontakt med passagerare som kan ha sett något, säger Jimmy Modin vid polisregion Syd enligt SVT.

Artikeln uppdaterades 1.7.2023 klockan 14.39 med uppgifter om att man nu utreder fallet som mord och självmord.