Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Niinistö ser inga tecken på att Putin blir avsatt: ”Det kan bara hända om någon är starkare”, säger han till MTV3

Sauli Niinistö håller ett pappersark i handen.
Bildtext President Sauli Niinistö på Talludden den 19 juni.
Bild: Antti Yrjönen / Lehtikuva

Det råder oordning i Ryssland för närvarande, men det betyder att det är svårt att få en exakt bild av nuläget, säger Sauli Niinistö.

Republikens president Sauli Niinistö tror att Vladimir Putin tillsvidare fortsätter leda Ryssland.

– Jag ser inga tydliga tecken på att han skulle hålla på att förlora sin ställning. Det kan bara hända om det finns någon som är starkare eller som kan utmana honom. Något sådant har jag inte sett.

Niinistö kommenterar frågan i MTV3:s frågetimme med republikens president på fredagen.

Enligt Niinistö är det för närvarande svårt att dra några slutsatser om hur det kortlivade Wagnerupproret förändrade den interna situationen i Ryssland. Han tycker ändå det står klart att Ryssland befinner sig i någon form av oordning.

– I vilket land kan det gå så att en del av armén vänder sig mot styret? Det är ganska svårt att föreställa sig att sådant händer, sa Niinistö i MTV3:s intervju.

I Ryssland har det förekommit tecken på eventuella utrensningar i arméledningen efter Wagnergruppens uppror. Det har framförts misstankar om att en del av landets högsta militärledning skulle ha samarbetat med Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin.

Kontakten mellan Finland och Ryssland är ”väldigt, väldigt tunn”

I Finland har man förhållit sig till hotet från Ryssland på olika sätt under de senaste åren. Redan före Natoprocessen har vi noga gått igenom vad Ryssland kan göra och hur Finland svarar, säger Niinistö till MTV3.

I intervjun talade Niinistö också om året 2015, då ett stort antal asylsökande från Mellanöstern kom över gränsen från Ryssland på rysk uppmaning. Enligt Niinistö var det en tuff situation.

– Det är en helt annan situation om det är riktiga flyktingar eller kanske vi ska säga personer som reser därifrån, om läget i Ryssland blir väldigt oroligt. En sådan situation är mycket krävande för oss.

Kontakten mellan Finland och Ryssland är ”väldigt, väldigt tunn” för närvarande och så kommer den att förbli länge framöver, tror Niinistö. Det nödvändiga sköts, men andra ärenden får vänta långt in i framtiden.

Lavrov: Relationen är inte som förr

Ungefär samma syn framfördes även av Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov på fredagen. Lavrov sa på en presskonferens att det inte finns möjlighet att återvända till det gamla normala i relationen mellan Finland och Ryssland.

Lavrov lade förstås skulden för ett försämrat förhållande på Finland.

– Inte har relationen gått sönder av sig själv. Det var Finlands regering som förstörde den, som plötsligt avstod från en lång tradition av god grannsämja och ett samarbete som har gagnat båda parter, sa Lavrov.

Källa: Yle Uutiset