Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nu har uttalanden av inrikesminister Rantanen grävts fram – har använt en Twittertagg med kopplingar till högerextrem konspirationsteori

Uppdaterad 02.07.2023 21:54.
Inrikesminister Mari Rantanen.
Bildtext Inrikesminister Mari Rantanen (Sannf) anklagas för att sprida en konspirationsteori om befolkningsförändringar på sociala medier.
Bild: Lehtikuva

Efter veckans politiska utspel, som lett till att näringsminister Vilhelm Junnila (Sannf) avgår, har blickarna börjat riktas mot inrikesminister Mari Rantanen (Sannf).

Det är Rantanens skrivelser om befolkningsutbyte som har blivit föremål för granskning.

Statsminister Petteri Orpo (Saml) har uppgett att han inte känt till Rantanens skrivelser och att han har för avsikt att granska dem närmare.

Befolkningsutbyte (väestönvaihto på finska) är en högerextrem konspirationsteori som uppstod på 2010-talet, enligt vilken någon form av global elit eller folkgrupp skulle försöka ersätta den vita befolkningen med svarta människor genom invandring.

Högerextrema grupper använder sig ofta av konspirationsteorin för att rättfärdiga sina våldsdåd, något som inrikesministeriet också anser.

Inrikesminister Rantanen nekar till anklagelserna om att hon skulle flirta med högerextremism.

”Jag tror inte på konspirationer. Det demografiska trycket på Europa och den demografiska förändring som statistiken visar är ett faktum. Vi måste kunna tala om invandringens konsekvenser i detta avseende utan stigmatisering”, skriver hon på Twitter under fredagskvällen.

I sin årsrapport för 2020 identifierar Skyddspolisen demografiska förändringar som en av de viktigaste ideologiska drivkrafterna bakom högerextrem terrorism. Rapporten noterar också att åsikter som bygger på teorin om befolkningsutbyte har lyfts fram i ett antal högerextrema terroristattacker.

Ett av de mest kända fallen är terroristattacken mot två moskéer i Christchurch i Nya Zeeland år 2019, där 51 personer dog.

Petteri Orpo talar. I förgrunden mikrofoner.
Bildtext Står Petteri Orpo inför en till regeringskris? I fredags avgick näringsminister Vilhelm Junnila efter anklagelser om kopplingar till högerextremismen.
Bild: Lehtikuva / AFP / John Thys

#Befolkningsutbyte

Inrikesminister Rantanen har hänvisat till befolkningsutbyte redan i februari 2021, då hon i kritiska ordalag kommenterar Helsingin Sanomats artikel om befolkningstillväxten i Afrika på Twitter.

”På det här sättet kommer Europa att vara en del av Afrika innan århundradets slut, om inte politiken förändras. Men vissa kanske verkligen vill det”, lyder tweeten.

En av inläggets taggar är #väestonvaihto, alltså #befolkningsutbyte.

Rantanen har använt sig av samma hashtagg på sociala medier senast i mars. Då delade hon en tweet från Esbo stad om andelen invånare i arbetsför ålder som talar ett främmande språk i Esbo.

Orpo: ”Nolltolerans mot högerextremism”

Statsminister Petteri Orpo sa på torsdagen inför ett toppmöte med politiska ledare i Bryssel att regeringen har nolltolerans mot ministrar med kopplingar till någon som helst extremism.

– Det är helt klart att när man är minister så tolereras ingen flirt med extremism, nazism eller antisemitism, sa han.

Statsminister Orpo: Vi kommer att gå igenom regeringens spelregler - Spela upp på Arenan

Orpo uppgav att en konkret åtgärd vore att inom regeringen diskutera gemensamma spelregler och vad som är lämpligt att säga.

– Men det senare är det jag redan sa i onsdags. Jag bedömer framför allt hur ministern sköter sitt jobb.

Enligt Orpo innebär det att ministern utför sitt jobb på ett sätt som är i linje med regeringsprogrammets principer.

Purra talar om jakt på sannfinländare

Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra kommenterade också kritiken gentemot inrikesminister Rantanen.

”De är redan på jakt efter nästa sannfinländare. Inrikesminister Mari Rantanen verkar vara det nuvarande målet. Regeringen måste vara enad om den vill fortsätta”, skriver Purra i en Twittertråd.

Henriksson: ”Låter som en drastisk idé”

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson uppger till nyhetsbyrån STT att hon inte känner till Rantanens skrivelser.

– Jag har inte tid att gå igenom enskilda riksdagsledamöters eller ministrars sociala medier. Jag utgår från att alla de som har svurit ämbetseden agerar därefter, säger hon.

STT frågar Henriksson vad hon tycker om Rantanens inlägg om befolkningsutbyte.

– Det låter som en drastisk idé. Det är en helt främmande tanke för mig. Regeringens uppgift är naturligtvis att under alla förhållanden främja demokrati och mänskliga rättigheter. Det måste vi stå fast vid.

Källor: STT, Yle Uutiset

Rättelse klockan 21.54 den 2 juli 2023: Den högerextrema befolkningsteorin kallas på svenska ”befolkningsutbyte”, inte ”befolkningsförändring” som det felaktigt stod på flera ställen i texten tidigare.