Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

En vecka efter dödsolyckan på Gröna Lund i Stockholm bryter Jetlinetillverkaren tystnaden

En brandbil står utanför en stängd port till nöjesparken Gröna Lund.
Bildtext En 35-årig kvinna dog då berg- och balbanan Jetline delvis spårade ur.
Bild: Lehtikuva/AFP

Det har gått ungefär en vecka sedan berg- och dalbanan Jetline spårade ur på nöjesfältet Gröna Lund.

Svenska Aftonbladet har nu talat med den tyska tillverkaren Zierer, som inte vill svara på frågor om olyckan som krävde ett liv och skadade nio andra.

– Vi har blivit informerade om att det pågår en utredning. Men har inte blivit kontaktade av någon lokal myndighet, säger företagets marknadschef Marina Ernst till tidningen.

Efter dödsolyckan har andra nöjesparker i Sverige stängt vissa berg- och dalbanor som Zierer tillverkat. De vill vänta på att olycksrapporten blir klar, vilket kan ta mellan tio månader och ett år.

Tillverkaren: Tryggt att åka våra attraktioner

Enligt Zierer uppfyller företagets produkter de högsta säkerhetsstandardena. Men nyhetsbyrån TT rapporterar att Zierer i ett uttalande säger att nya berg- och dalbanor inte kan jämföras med äldre eftersom tillverkningen ser så annorlunda ut.

Företaget säger att nöjesfälten kan fortsätta använda deras maskiner, ”förutsatt att de allmänna underhållskraven uppfylls”.

Personer som åker en berg-och-dal-bana.
Bildtext Jetline på Gröna Lund är 35 år gammal, enligt nyhetsbyrån TT.
Bild: Lehtikuva / AFP

Besiktaren: Inte så värst gammal maskin

Organisationen TÜV, som besiktar Zierers attraktioner, tycker inte att Jetline med sina 35 år på nacken är ovanligt gammal.

– Det finns betydligt fler berg-och-dalbanor i världen som är mycket äldre än 35 år, säger TÜV:s presstalesperson Maurice Shahd till Aftonbladet.

Berg- och dalbanan på Borgbacken i Helsingfors invigdes år 1951, vilket gör den 72 år gammal.

Sedan Borgbacken blev en nöjespark för ungefär 70 år sedan har det skett två dödsolyckor där.

År 1953 dog en person som jobbade vid berg- och dalbanan och år 1985 öppnade en besökare bergochdalbanans säkerhetsanordning och föll ur medan vagnen var i rörelse.