Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fjärde natten av oroligheter i Frankrike – fotbollslandslaget kräver att kravallerna stoppas

En brandman släcker en brinnande buss. Det är bara skelettet kvar av fordonet.
Bildtext I Parisförorten Nanterre sattes bilar och bussar i brand av demonstranter.
Bild: Mohammed Badra / EPA

Enligt det franska inrikesministeriet har nästan tusen personer gripits under natten, men det har varit mindre våldsamt än tidigare under veckan.

Kravallerna har fortsatt i olika franska städer för fjärde natten i rad. Nattens händelser beskrivs ändå som något lugnare än de föregående nätterna.

Fortfarande förekommer det omfattande oroligheter i hela landet. I Marseille har närmare 90 personer gripits efter att butiker blivit plundrade och bilar satts i brand. Upprorsmakarna rånade bland annat en vapenaffär.

I staden Lyon har byggnader vandaliserats och omkring 30 personer har blivit gripna. I Parisförorten Nanterre, där upploppen började i tisdags, sattes bilar i brand.

Det franska inrikesministeriet meddelade i morse att 994 personer arresterats under natten. Inrikesminister Gérald Darmanin beskrev ändå nattens upplopp som mindre våldsamma än tidigare.

Den federation som representerar franska restauranger och hotell säger att turister har börjat avboka sina vistelser på grund av kravallerna. Även det franska fotbollslandslaget kräver ett slut på oroligheterna.

Upploppen började efter att en 17-årig pojke sköts ihjäl av polis under tisdagen. Polisen hävdade att det handlade om självförsvar, men videoklipp och ögonvittnesskildringar av händelsen stöder inte påståendet.

Polisen har enligt uppgift bett pojkens familj om ursäkt.

Offrets mamma har sagt att skytten hade ett rasistiskt motiv eftersom pojken var arab.

Källor: AFP, AP