Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vingegaard och Pogacar förhandsfavoriter på Tour de France, Cavendish jagar rekord i etappvinster

Uppdaterad 01.07.2023 14:31.
Cyklisterna Jonas Vingegaard och Tadej Pogacar är redo för Tour de France 2023.
Bildtext Jonas Vingegaard (till vänster) och Tadej Pogacar väntade på startskottet för årets Tour de France i Bilbao.
Bild: Shutterstock/All Over Press

Klassiska Tour de France inleds under lördagen. Tadej Pogacar och Jonas Vingegaard är favoriter i sammandraget, medan fixstjärnan Mark Cavendish jagar alla tiders rekord i etappvinster.

Danska Jonas Vingegaard och slovenen Tadej Pogacar är de två senaste vinnarna i den klassiska cykeltävlingen Tour de France.

Bägge ligger på förhand sett bra till för att vinna sammandraget även i årets tävling, som körde i gång på lördagen.

24-åriga Procagar i UAE-stallet, som vann över Vingegaard i Paris-Nice -loppet i mars, bröt handleden vid en tävling i Belgien i april men erövrade slovenskt mästerskap för en vecka sedan.

Vingegaard, 26-åringen som kör för Jumbo-Visma, har under våren vunnit Baskien runt samt etapptävlingen Criterium du Dauphine i sydöstra Frankrike.

Cavendish inleder sin sista tour

Inför årets upplaga delar britten Mark Cavendish och belgiska forna toppcyklisten Eddy Merckx på rekordet i antalet etappsegrar i Tour de France historia, båda har 34 vinster.

– Även ifall jag hade 45 vinster på Touren, så skulle jag gå in för att vinna. Om jag hade 18 vinster, skulle jag vara ute efter följande, sa Mark Cavendish enligt The Guardian.

Cyklisten Mark Cavendish
Bildtext Mark Cavendish redo för start i årets Tour de France.
Bild: Shutterstock/All Over Press

Cavendish är stark i slutspurterna, något han visade prov på då han vann avslutningsetappen på Giro d'Italia i början av sommaren.

– Jag har erfarenhet och kunskap från tävlingarna. Jag vet hur och när jag ska slå till under slutspurten. Jag må vara gammal, men jag älskar fortfarande att tävla.

38-åriga Cavendish kör i år för Astana-stallet. Han har meddelat (The Guardian) att säsongen blir hans sista som tävlingscyklist.

– Det är kul att Tadej Pogacar var sju år då jag gjorde min första Tour. Jag känner mig ung igen då jag får tävla med de unga.

Från Baskien till Paris

De tre första etapperna av årets Tour de France körs i det spanska självstyrda området Baskien, och efter det flyttar tävlingen över till Frankrike.

Den tre veckor och 21 etapper långa tävlingen avslutas i Paris söndagen den 23 juli.

Texten är en bearbetad version av Paavo Forsbergs artikel Legendaarinen kiritykki Mark Cavendish yrittää lyödä pyöräilyhistorian nimekkäimmän tähden Ranskassa för Yle Urheilu.

Diskussion om artikeln