Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frankrike i upplopp för femte natten i rad – bil kraschade in i borgmästares hem

Uppdaterad 02.07.2023 10:12.
Sammanlagt greps 719 demonstranter av den franska kravallpolisen i natt. - Spela upp på Arenan

Över 700 demonstranter har gripits av polisen under natten. De mest intensiva sammandrabbningarna ägde rum i Marseille. Läget uppges ändå ha lugnat ner sig betydligt.

Franska städer skakades om av oroligheter för femte natten i rad. Enligt landets inrikesministerium har 719 personer gripits av polisen.

Trots att läget verkar ha lugnat ner sig förekom ändå flertalet upplopp i bland annat Paris, Marseille, Nice och Strasbourg.

De mest intensiva sammandrabbningarna ägde rum i Marseille. Videoklipp visar hur polisen använder tårgas för att skingra demonstranterna.

I går kväll rekryterades 45 000 poliser för att patrullera gatorna runtom i landet. Åtminstone i Paris verkade det stora antalet kravallpoliser ha lyckats stävja oroligheterna och natten uppges ha varit lugn jämfört med tidigare i veckan.

Borgmästare: ”Mitt hem attackerades”

Vincent Jeanbrun, borgmästare i kommunen L'Haÿ-les-Roses söder om Paris, skriver på Twitter att demonstranter kraschat en bil in i hans hem nära huvudstaden. Enligt honom körde en bil in i huset och satte eld på det.

Jeanbrun uppger att hans fru och barn skadades i incidenten. ”Mitt hem attackerades och min familj föll offer för mordförsök”, skriver han i tweeten.

Demonstrerar mot rasism

Kravaller bröt ut i Frankrike efter att en 17-årig algerisk pojke sköts ihjäl av polisen för att han inte stannade vid en trafikkontroll. Skjutningen, som ägde rum i Parisförorten Nanterre, har aktualiserat en långvarig debatt om polisvåld och strukturell rasism i Frankrike.

Pojkens död var den tredje dödsskjutningen i samband med en trafikkontroll i Frankrike i år. Förra året inträffade 13 sådana incidenter.

Enligt Reuters har de flesta offren för sådana skjutningar sedan 2017 varit svarta eller av arabiskt ursprung.

Artikeln uppdaterades 2.7.2023 klockan 9.41 med uppgifter om att en bil kraschat in i borgmästarens hem och klockan 9.49 med ett nytt antal gripna.

Rättelse 2.7.2023 klockan 10.12: Jeanbrun är inte borgmästare i Paris utan i L'Haÿ-les-Roses.

Källor: Reuters, BBC, AFP, BBC