Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kristinestad vill trotsa sociala mediers algoritmer och bjuder upp till samhällsdebatt

Tre kvinnor och en man poserar bredvid en stor banderoll. På banderollen finns texten Samhällsdagarna i Kristinestad 12-13.7.2023.
Bildtext Carina Storhannus, Mila Segervall, Angelique Irjala och Richard Lähteenmäki ser framemot första upplagan av Samhällsdagarna.
Bild: Juho Teir / Yle

Det finns Finlandsarenan i Björneborg och Almedalen på Gotland. Nu finns också Samhällsdagarna i Kristinestad där det ordnas samhällsdebatter och paneldiskussioner.

Den 12 juli kör de första Samhällsdagarna i Kristinestad igång. Under två dagar ska man diskutera samhällsutvecklingen och olika frågor som berör invånarna.

Tanken är att evenemanget ska vara stadens motsvarighet till Finlandsarenan och Almedalen. Stadsdirektören Mila Segervall beskriver evenemanget som en plattform för diskussioner i Kristinestad.

– Det är klart att det här ska växa och bli större år för år och bli stället du ska vara på på sommaren för det är där det händer. Det är där de spännande mötena blir, där nya idéer och tankar utbyts. Ny spänstig diskussion för framtiden, säger Segervall.

Orsaken till att man vill ordna evenemanget är att man vill ge invånarna möjlighet att ansikte mot ansikte diskutera saker som berör staden.

– Mycket diskussion i samhället idag förs i sociala medier på diskussionsforum. Nu har vi chansen att diskutera ansikte mot ansikte också med sådana som algoritmerna inte tycker att du ska diskutera med, säger Segervall.

– Så jag tycker man ska ta chansen och komma och diskutera och debattera för annars kanske man missar sommarens höjdpunkt.

Försöker locka inflyttare

Tanken är också att försöka locka fler invånare till staden genom att berätta vad som är på gång i Kristinestad och genom att föra en öppen dialog.

– Vi vill gärna se att folk som har sina rötter här vänder tillbaka hit eller flyttar in hit. Här är en fantastisk boendemiljö och här skapas nya jobb i och med det som händer inom den gröna omställningen.

– Och allt det här behöver vi lyfta på bordet. Hur ska vi svara på alla dessa förväntningar? Det här är ett sätt att komma igång med diskussionen, konstaterar Angelique Irjala, vd för näringslivscentralen i staden.

Richard Lähteenmäki som jobbar med inflyttningsfrågor vid näringslivscentralen ser evenemanget som ett ypperligt sätt att visa upp staden. På onsdagskvällens program hittas en mässa för potentiella inflyttare.

– Där har våra företag möjlighet att presentera sig själva som arbetsgivare, vad de har för framtidsplaner och vilka möjligheter det finns för återflyttare och nyinflyttare att börja jobba i våra företag.

En gata fylld med människor och marknadsstånd.
Bildtext Evenemanget har lagts att sammanfalla med sommarmarknaden som lockar tusentals besökare till staden.
Bild: Yle/Juho Teir

I övrigt består programmet av olika paneldebatter som pågår båda dagarna mellan klockan 11 och 16. Under debatterna diskuteras olika ämnen.

– Allt från grön energi till 50 år sedan kommunfusionen och allt där emellan. Vi har tre, fyra personer i varje panel som är förberedda på det här ämnet och sedan hoppas vi att invånarna ska ställa kluriga frågor och vill veta mera och har åsikter om allt de har att säga, säger Carina Storhannus, projektledare för evenemanget.

Storhannus hoppas att det här blir ett återkommande evenemang som lockar mycket folk till staden.

– Jag tror att intresset är stort, man har kanske väntat lite på ett evenemang som kompletterar sommarmarknaden eller förlänger marknaden med sådant som man kan delta i och inte bara ströva runt på torget och köpa saker och ting.

– Jag hoppas att hela stan kommer. Vi har placerat det vid Hemslöjdsgården, det är ett fantastiskt ställe, det är mitt i stan, men det är samtidigt en oas, så vi tror att det blir ett riktigt bra forum för det här, inflikar Irjala.

Diskussion om artikeln