Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Jag är optimistisk trots allt” – finlandssvensk UNHCR-chef vill förhindra nya katastrofer

Annika Sandlund, porträtt
Bildtext Annika Sandlund utnämndes nyligen till nordisk och baltisk chef för FN:s flyktingorgan UNHCR.
Bild: Jouni Immonen / Yle

Annika Sandlund, nordisk och baltisk chef för FN:s flyktingorgan UNHCR, vill se strategier för att ge flyktingar och migranter en tryggare väg till Europa.

Finlandssvenska Annika Sandlund utnämndes nyligen till nordisk och baltisk chef för FN:s flyktingorgan UNHCR. Hon säger att en stor del av jobbet just nu är att hitta tryggare sätt för flyktingar och migranter att ta sig till Europa.

– Många försöker ta sig smuggelvägen över Medelhavet, många av dem drunknar eller blir utnyttjade av människosmugglare, säger Sandlund.

Lördagens olycka då en migrantbåt kapsejsade utanför Kanarieöarna har väckt mycket uppmärksamhet. Sandlund menar det finns sätt att förhindra sådana katastrofer.

– Om vi vill minska antalet olyckor måste vi komma överens om nya sätt för flyktingar och migranter att ta sig till Europa på ett säkert och lagligt sätt. Bara man sätter igång diskussionen om vilka alternativa lösningar det finns kan man minska antalet katastrofer.

Annika Sandlund UNCRHR:N Pohjoismaiden ja Baltian aluepäällikkö.
Bildtext Vi vill att Finland ska fortsätta vara ett land man är stolt över när det gäller flyktingfrågor, säger Annika Sandlund.
Bild: Jouni Immonen / Yle

Stram flyktingpolitik

Hon anser att det finns mycket ett enskilt land kan göra för att förbättra flyktingsituationen.

– Det gäller att ha en grundläggande syn på mänskliga rättigheter och förstås se till att man inom landet följer alla människorättskonventioner.

Sandlund bekräftar att regeringens bestämmelser gällande flyktingpolitiken utgör ett hinder för de organisatoriska målen.

– Vi följer regeringsprogrammet och är oroliga över riktningen det tar. Halveringen av flyktingkvoten är ett exempel på den flyktingpolitik som genomsyrar hela programmet.

Det finns en stor förändringsvilja hos unga, större än den min egen generation har

Annika Sandlund

Trots att regeringen och UNHCR inte följer samma linje ser Sandlund möjligheter till samarbete mellan de två parterna.

– Vi för en konstruktiv dialog med myndigheterna och hoppas att det ska fortsätta så, så får vi se vad vi gemensamt kan komma överens om.

Sandlund poängterar att hon efter 22 år inom branschen ännu ser positivt på framtiden och tror på en förändring till det bättre.

– Det finns en stor förändringsvilja hos unga, större än den min egen generation har. Jag är optimistisk trots allt.