Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ohotad Max Verstappen passerade legendaren Ayrton Senna i antalet segrar – många förare tänjde på gränserna och bestraffningarna haglade i Österrike

Uppdaterad 02.07.2023 18:43.
Max Verstappen ger tummen upp.
Bildtext Verstappen tog sin 42:a seger i karriären.
Bild: XPB Images

Max Verstappen går från seger till seger den här säsongen. Han följde upp sprinttriumfen med att vinna det riktiga F1-loppet i Österrike. Det största samtalsämnet under tävlingen var ändå alla bestraffningar som delades ut.

Orange rök lade sig över banan i Österrike efter målgången. Den stora holländska klacken hade all anledning att fira då de fick se Max Verstappen ta ytterligare en seger på Red Bulls hemmaplan.

Ledaren i formel 1-sammandraget fick en behaglig resa mot målflaggan. Han pressades en aning av Charles Leclerc på det första varvet, men sedan var Verstappen i en klass för sig.

Verstappen tog sin 42:a seger i karriären och passerade därmed Ayrton Senna på alla tiders lista. Senna vann 41 lopp fram till att han tragiskt omkom 1994.

– Första varvet var viktigast och efter det kunde jag göra mitt eget lopp. Vi följde vår normala strategi och det fungerade väldigt bra. Jag njöt av den här dagen.

– Vi får alltid ett stort stöd här. Det är en fantastisk atmosfär och roligt att se alla som är klädda i orange, säger Verstappen i sin segerintervju.

Leclerc tillbaka på pallen

Ferrariförarna Leclerc och Carlos Sainz var Verstappens främsta konkurrenter i loppet men de hade aldrig någon möjlighet att svara på Red Bull-förarens fart.

Ferrari hade två pallplaceringar inom räckhåll men då nio varv återstod kunde Sainz inte längre stå emot attacken från Sergio Perez.

Mexikanen slutade trea medan Leclerc fixade andraplatsen – hans andra pallplacering den här säsongen. Senast Leclerc stod på pallen var i Baku i slutet av april.

– Det känns bra att vara tillbaka på pallen. Uppdateringarna har gjort mig mer bekväm och det ser bra ut med tanke på framtiden. Vi har ändå mycket kvar att jobba på då Red Bull är så snabba, säger Leclerc.

Många bestraffningar

Red Bulls dominans och Verstappens seger lär knappast diskuteras speciellt mycket i F1-kretsar efter tävlingen, men det lär däremot banmarkeringarna göra.

Många tänjde på gränserna till det yttersta i jakten på den snabbaste körlinjen – och varningarna och bestraffningarna haglade över förarna.

Lewis Hamilton, Alexander Albon, Yuki Tsunoda, Logan Sargeant, Kevin Magnussen, Pierre Gasly och Sainz fick alla tidsstraff av den anledningen.

Valtteri Bottas klarade sig utan bestraffning och fick inte speciellt mycket tid i tv-rutan. Det blev till slut en 16:e plats för finländaren.

Bottas valde att starta loppet på hårda däck då nästan alla andra inledde med medium. Men direkt i starten tappade han några placeringar från sin 14:e ruta och var aldrig med i fajten om poäng.

– Starten gjorde tävlingen svårare och dessutom tog framvingen skada i början. När vingen byttes var farten bättre men inte tillräckligt för en placering bland de tio bästa.

– Det var bra att testa hårda däck på första stinten men utfallet blev inte det bästa, säger Bottas till Viaplay.

Resultat, Österrike:

1. Max Verstappen, Red Bull
2. Charles Leclerc, Ferrari +5,155
3. Sergio Perez, Red Bull +17,188
4. Carlos Sainz, Ferrari +21,377
5. Lando Norris, McLaren +26,347
6. Fernando Alonso, Aston Martin +30,317
7. Lewis Hamilton, Mercedes +39,196
8. George Russell, Mercedes +48,403
9. Pierre Gasly, Alpha Tauri +57,667
10. Lance Stroll, Aston Martin +59,043
11. Alexander Albon, Williams +69,767
12. Esteban Ocon, Alpine
13. Logan Sargeant, Williams
14. Guanyu Zhou, Alfa Romeo
15. Nyck de Vries, Alpha Tauri
16. Valtteri Bottas, Alfa Romeo
17. Oscar Piastri, McLaren
18. Yuki Tsunoda, Alpha Tauri
19. Kevin Magnussen, Haas
20. Nico Hülkenberg, Haas

Diskussion om artikeln