Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Förenta staternas president Joe Biden besöker Finland 13 juli – bilateralt möte och nordiskt toppmöte på programmet

Uppdaterad 02.07.2023 20:43.
Sauli Niinistö: USA anser att de nordiska relationerna är viktiga. - Spela upp på Arenan

De rykten som snurrat runt har bekräftats, Förenta staternas president Joe Biden besöker Finland den 13 juli. Värd för besöket är republikens president Sauli Niinistö.

Presidentens kansli och Vita huset har båda bekräftat besöket och tidpunkten.

I samband med sitt besök i Finland deltar Biden också i ett toppmöte mellan de nordiska ländernas och Förenta staternas ledare i Helsingfors. Niinistö står värd även för toppmötet.

President Niinistö träffade pressen på söndag kväll för att berätta om besöket och toppmötet. Han berättade att vad som blir det tredje toppmötet mellan ledarna för de nordiska länderna och Förenta staterna varit påtänkt redan ett tag.

President Sauli Niinistö talar till pressen 2.7.2023.
Bildtext President Niinistö höll ett pressmöte om Bidens stundande besök.
Bild: Anna-Karin Friis / Yle

– Jag tog upp saken redan 2021 med Sveriges dåvarande statsminister [Stefan] Löfven, att det skulle vara så dags att fortsätta traditionen där de nordiska länderna möter USA:s president. Krig och annat kom emellan och försenade processen, men nu blir det av, sa Niinistö.

De tidigare toppmötena som Niinistö syftade till hölls 2013 i Stockholm och 2016 i Washington.

Mötet som hålls i Presidentens slott ska fokusera på ett ökat samarbete mellan de nordiska länderna och USA när det gäller säkerhet, miljö och teknik.

De övriga ledarna som deltar är Sveriges statsminister Ulf Kristersson, Norges statsminister Jonas Gahr Støre, Danmarks statsminister Mette Frederiksen och Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir.

Biden besöker London och Vilnius före Helsingfors

Innan han anländer till Helsingfors besöker Biden Storbritannien där han träffar både kung Charles och preminiärminister Rishi Sunak. Sedan deltar han i Nato-toppmötet i Vilnius 11–12 juli för att därifrån resa till Helsingfors.

Vad gäller Nato-toppmötet i Vilnius sa president Niinistö att han förväntar sig att det fortsatta stödet till Ukraina hör till de främsta samtalsämnena. Om Sveriges hägrande Natomedlemskap sa Niinistö att en ratificering före toppmötet inte är möjlig.

– Vi stöder så klart på alla sätt Sveriges medlemskap, och försöker få svar av Turkiet. Litet överraskande var Ungerns besked att ratificeringen inte behandlas under sommaren, sa Niinistö.

Sjätte amerikanska presidenten i Finland

Orpo: Mötet förseglar samarbetet

Statsminister Petteri Orpo sa till Yle att Bidens besök är en ära för Finland. Han ser det som en markering att Finland hör hemma i väst.

– Det här binder samman Finland och USA som allierade och förseglar vårt Natomedlemskap.

Orpo hoppas att frågan om Sveriges medlemskap ska kunna lösas senast vid Natomötet i Vilnius.

Utrikesminister Elina Valtonen från Samlingspartiet ser det nordiska toppmötet som ytterst betydelsefullt för samarbetet mellan Norden och USA.

Finland förhandlar som bäst om ett försvarssamarbete med USA, men det kommande toppmötet har en större bredd på agendan än så.

– Det är meningen att vi ska diskutera olika samarbeten också när det kommer till miljö, teknologi och säkerhet ur ett bredare perspektiv, säger Valtonen till Yle.

Valtonen reser på torsdag till Bryssel för att tillsammans med Sverige och Turkiet diskutera Sveriges Natomedlemskap.

President Niinistös pressträff om Bidens besök. - Spela upp på Arenan