Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tar Max Verstappens överlägsenhet död på spänningen? Yle Sportens F1-expert tycker inte det: ”Det var ett spännande lopp, titta på allt som hände bakom”

Max Verstappen och Sergio Perez firar pallplatserna.
Bildtext Stallkamraterna Max Verstappen och Sergio Perez gjorde varandra sällskap på prispallen.
Bild: AFP / Lehtikuva / Erwin Scheriau

Den regerande världsmästaren Max Verstappen har inlett säsongen strålande. Efter nio tävlingar är saldot sju segrar och två andraplatser. Yle Sportens F1-expert Fredrik af Petersens tycker att Red Bull är i en klass för sig.

Max Verstappen vann söndagens formel 1-lopp i Österrike och utökade ledningen i VM-serien till 81 poäng. Allt pekar på att nederländaren, som tog sin femte raka seger, kommer att koras till världsmästare för tredje gången på raken.

Förar-VM

1. Max Verstappen, Red Bull 229
2. Sergio Perez, Red Bull 148
3. Fernando Alonso, Aston Martin 129
4. Lewis Hamilton, Mercedes 108
5. Carlos Sainz, Ferrari 86

15. Valtteri Bottas, Alfa Romeo 5

Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens håller med om att Verstappen är i en klass för sig för tillfället. Däremot skriver han inte under att loppet skulle ha varit tråkigt.

– Som loppet utvecklades tycker jag att det var ett riktigt spännande lopp. Titta på allt som hände bakom: Sergio Perez uppkörning, Charles Leclerc mot stallkamraten Carlos Sainz, alla småfajter som hela tiden fanns i mittfältet, säger af Petersens.

Konstruktörs-VM

1. Red Bull 377
2. Mercedes 178
3. Aston Martin 172
4. Ferrari 158
5. Alpine 48

Red Bull är på väg mot en överlägsen seger i konstruktörsmästerskapet, men kampen om andraplatsen kan bli tuff. Ferrari slutade på andra respektive fjärde plats i Österrike.

– De verkar ha hittat en del saker som de har förbättrat i bilen, men det ska mycket till innan de kan slå Red Bull. Förarna i Mercedes och Aston Martin får koncentrera sig på att köra om andraplatsen i konstruktörsmästerskapet, säger af Petersens.

Charles Leclerc, Max Verstappen och Sergio Perez firar på prispallen.
Bildtext Tvåan Charles Leclerc, vinnaren Max Verstappen och trean Sergio Perez firar på prispallen.
Bild: XPB Images / All Over Press

Snackisen i loppet var de många bestraffningarna som förarna åkte på då de körde över banmarkeringarna.

– Det finns inte mycket att göra åt det på den här banan. Layouten, med en viss lutning på kurvorna, gör det svårt att hålla sig innanför, säger af Petersens.

– Kurvorna är snabba och man glider ut, hur mycket man än försöker. Det är alltid samma problem på den här banan, men det är svårt att göra om den.

Valtteri Bottas promenerar i depån.
Bildtext Valtteri Bottas fick nöja sig med en 16:e plats.
Bild: XPB Images / All Over Press

Tävlingsveckoslutet i Österrike bjöd även på en sprinttävling på lördagen – ett koncept som bara används sporadiskt. Fredrik af Petersens säger att Valtteri Bottas gillar konceptet, men att Max Verstappen inte gör det för att det tar bort lite av F1-traditionerna.

– För de nya förarna kan det dessutom vara svårt om man lägger sprintlopp på banor som de inte har kört på tidigare. Då har de inte en chans.

– Men ur publikens synvinkel är det helt perfekt med två tävlingar under helgen. Det blir mer spännande, mer dramatik, mer action på banan. Jag tycker att det kan fungera rätt så bra. Vi måste också se det ur publikens synvinkel, säger af Petersens.

Diskussion om artikeln