Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Macron satt i krismöte – natten jämförelsevis lugn

Uppdaterad 03.07.2023 04:56.
Frankrikes president Emmanuel Macron på söndagens krismöte med premiärminister Élisabeth Borne (till vänster) och ekonomiminister Bruno Le Maire (till höger).
Bildtext Frankrikes president Emmanuel Macron på söndagens krismöte med premiärminister Élisabeth Borne (till vänster) och ekonomiminister Bruno Le Maire (till höger).
Bild: Lehtikuva

Frankrikes president Emmanuel Macron satt i krismöte i Élyséepalatset sent i går kväll tillsammans med premiärminister Élisabeth Borne och sju andra ministrar. Anledningen till mötet var de oroligheter som skakat landet under de senaste dygnen.

Macron bad sina ministrar att göra allt för att återställa ordningen, men han vill också påbörja ett långsiktigt arbete för att på djupet förstå orsakerna till upploppen.

Under de kommande dagarna ordnas flera möten i olika sammansättningar för att diskutera problemen och visa stöd för lokala myndigheter på olika håll.

Natten till måndagen verkar ha varit rätt lugn i jämförelse med de fem tidigare nätterna.

Mormodern till 17-åriga Nahel, som sköts ihjäl av polis i tisdags, gav en intervju på söndagen där hon manade till lugn.

Källor: Le Monde, AP, AFP

Utrikes

Navalnyj-advokater tvingas sitta kvar i häkte

En rysk domstol har förlängt häktningstiden för tre advokater som tidigare har företrätt den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

Enligt domstolens beslut ska de tre Navalnyj-advokaterna hållas häktade åtminstone fram till mitten av mars.

Advokaterna Vadim Kobzev, Igor Sergunin och Alexei Lipster greps i oktober och anklagades för delaktighet i en extremistgrupp.

Enligt Navalnyjs allierade anklagas advokaterna för att de har förmedlat brev från Navalnyj till hans medarbetare.

Häktningen av dem ses som ytterligare ett sätt att isolera Navalnyj, som avtjänar ett 19 år långt fängelsestraff för extremism.

Källor: AP, TT, Yle

Två äldre anställda på en jord- och skogsmaskinsfabrik.

Estniska företagare oroliga: Ekonomin är i dramatiskt mycket sämre skick än prognoserna förutspår

Mycket tyder på att den pågående recessionen blir lång.