Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Våldsamt i Jenin på Västbanken – många döda och tiotals skadade

Uppdaterad 03.07.2023 09:38.

Minst fyra palestinier dödades i en omfattande israelisk militäroperation mot flyktinglägret i Jenin natten till måndagen. Lägret anfölls både från luften och marken.

Natten till måndagen var mycket våldsam i Jenin på norra Västbanken och våldet fortsatte under morgontimmarna.

Tidningen Haaretz citerar det palestinska hälsoministeriet som uppger att minst fyra palestinier dödades och 27 skadades, sju av dem allvarligt.

Under natten uppgav ögonvittnen att infarterna till det permanenta flyktinglägret i Jenin blockerades av israeliska soldater och invånare uppmanades att hålla sig inomhus.

Den israeliska armén uppger att man anfallit ”kommandocentraler” för militanta palestinska grupperingar, där de förbereder ”terrorattacker”.

Under de senaste månaderna har Israel genomfört en lång rad räder riktade mot Islamiska Jihad och Hamas i Jenin. Den 19 juni dödades åtminstone sex palestinier i en exceptionellt omfattande operation och i den operationen skadades också några israeliska soldater.

Det finns ett hårt tryck inom Israels högerextrema regering för allt tuffare tag på Västbanken och spänningen mellan Israels regering och palestinierna stiger.

Kl.09.15 uppdaterades rubrik och text då det visade sig att en del av uppgifterna rörde skeendet den 19 juni.

Källor: Haaretz, AFP, Reuters