Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vädret i juni var både rekordkallt och väldigt varmt

Människor ligger och solar på sandstrand. En badvakt tittar ut över vattnet.
Bildtext I juni fick finländare njuta av 19 högsommardagar.
Bild: Jani Aarnio / Yle

Juni 2023 var tudelad vädermässigt. Månadens kalla början följdes av en 19 dagar lång värmebölja och ovanligt många soltimmar.

Enligt Meteorologiska institutet var temperaturen i största delen av landet 1–2 grader högre än vanligtvis i början av juni. På en del områden förekom däremot rekordmånga nätter med nattfrost, då marktemperaturen ligger under noll grader.

Efter den 12 juni kom värmen, med hela 19 högsommardagar i sträck.

Den högsta temperaturen i juni, 31,6 grader, uppmättes i Kankaanpää på flygplatsen i Niinisalo.

I Kilpisjärvi sjönk temperaturen i början av juni till -7,7 grader, vilket är den kallaste temperaturen som hittills har mätts i juni.

I juni sken solen också sällsynt mycket på flera håll. I skärgården och vid kustområdet i söder fick finländare njuta av mellan 370 och 420 soltimmar.

Torrare än vanligt

Det regnade också mindre än vanligtvis i juni. Ställvis blev mängden nederbörd i landets västra och norra delar mindre än hälften av vad som är typiskt.

På Helsingfors-Vanda flygplats mättes rekordlite nederbörd för månaden, 5,5 millimeter. Mest regnade det i Merijärvi i Ilomantsi, där nederbörden för juni låg på 100,6 millimeter. Allra minst regnade det i Gumtäkt i Helsingfors, där mängden nederbörd låg på 2,6 millimeter.