Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Företagen bakom Almska gården i konkurs – 400 euro har hittills bjudits för jugendhuset i Lovisa som säljs på nätauktion

Ljusgult trähus med röda fönsterkarmar.
Bildtext Almska gården har förlorat sin skylt och är inte längre ett konstcenter.
Bild: Leo Gammals / Yle

Investerare som besöker bostadsmässan är en målgrupp för fastigheten från 1909. Aarni Oksanen som förvaltar konkursboet vill locka köpare från hela landet och få till stånd en intensiv budgivning i september.

I fredags sökte Kari Markkula sina två företag i Almska gården, Studio Hyvät Tyypit och bostadsaktiebolaget Almintalo i konkurs. Samma dag togs de karakteristiska skyltarna med gårdens namn ner och jugendhuset ligger ute till försäljning på nätauktion.

Måndagen den 3 juli är det högsta budet 400 euro, men intresserade har 67 dagar på sig att agera. Auktionen avslutas fredagen den 8 september klockan 14.00, eller tre minuter efter det sista budet.

– Vi har redan fyra bud av fyra olika budgivare och det visar på ett intresse, men den riktiga tävlingen sker när det bara återstår några dagar kvar av auktionen, säger juristen och ekonomen Aarni Oksanen som förvaltar konkursboet.

Oksanen tror att bostadsmässan kan locka till sig potentiella investerare och avsikten är öka synligheten för fastigheten i staden under de kommande dagarna.

Det är femte gången huset är till försäljning på tio år, men nu ser det ut att kunna få en ny ägare, om det högsta budet kan godkännas.

– En offentlig auktion på nätet kan väcka intresse i hela Finland. Jag har tidigare sålt fastigheter i både Sibbo och Borgå genom nätauktion, säger Oksanen.

Almska gården. Ett gult stort trähus i jugend stil.
Bildtext Almska gården renoverades för 10 år sedan.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Detaljplaneändring skulle gynna staden

Almska gården på 570 kvadratmeter består av tio rum, tre kök och tre toaletter i två våningar samt fyra ingångar, men den nuvarande detaljplanen kräver att en del av huset måste användas som till exempel affärslokal eller för utställningar.

– Jag har pratat med stadens myndigheter och den nya ägaren kan ansöka om att fastigheten tas med i detaljplaneprogrammet för eventuella ändringar. Det är däremot inte sagt att ändringarna godkänns, säger Oksanen.

Ändringarna gäller i första hand att bygga om och möjligen förstora de bostäder som redan finns i huset, eller utöka antalet bostäder. För tillfället finns en lägenhet på 70 kvadratmeter som är godkänd som bostad och en lägenhet som saknar tillstånd.

Huset i sig är i gott skick efter en omfattande renovering av Markkula 2012 – 2013.

– Jag tror att en detaljplaneändring skulle gynna Lovisa stad, säger Oksanen, som samtidigt tror att en fortsatt verksamhet med konstutställning är osannolik.

Diskussion om artikeln