Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Charly Salonius-Pasternak om Bidens Finlandsbesök: En signal till Ryssland

Joe Biden i förgrunden som håller armarna i kors. Han har på sig en kostym och pilotsolglasögon. I bakgrunden Sauli Niinistö i kostym vid ett talarpodium.
Bildtext Joe Biden är den sjätte amerikanska presidenten som besöker Finland.
Bild: Jim Lo Scalzo / EPA

En motreaktion på Bidens besök till Helsingfors är möjlig, men de ryska resurserna är begränsade, tror Charly Salonius-Pasternak från Utrikespolitiska institutet.

Den 13 juni får president Sauli Niinistö besök av USA:s president Joe Biden. Duon träffas mellan fyra ögon i presidentens slott i Helsingfors i samma veva som Finland står värd för nordiskt toppmöte.

Mötet symboliserar ett tvåsidigt intresse mellan USA och de nordiska länderna, menar Charly Salonius-Pasternak som är ledande forskare vid Utrikespolitiska institutet.

Signalen till Ryssland är tydlig – presidenterna möts dagen efter Nato-toppmötet i Vilnius 11–12 juli.

– Här är vi i Natos nyaste medlemsland, USA:s president kommer hit rakt efter Nato-toppmötet och alla nordiska politiska ledarna samlas här för att diskutera gemensamma frågor, säger Salonius-Pasternak.

Bredare globala frågor är säkert också på agendan, så som kriget i Ukraina, men också regionala nordiska säkerhetsfrågor.

En motreaktion från ryskt håll är möjlig, tror Salonius-Pasternak, men uppskattar de ryska resurserna är begränsade just nu.

– Själv tror jag inte vi kommer se mer än symboliska protestaktioner, menar han.

En större reaktion skulle berätta mer om den ryska inrikespolitiken och att landet inte kan förutspå följderna som en rysk attack skulle föra med sig från väst, tror Salonius-Pasternak

Charly Salonius-Pasternak i Yles streamstudio.
Bildtext Biden är inte bara här för att vara vänlig, säger Salonius-Pasternak.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Nato-nerverna börjar vara slut

Sveriges Natoansökan är ännu inte ratificerat och det är Turkiet och Ungern som sätter käppar i hjulen. Det här kommer säkert också diskuteras på det nordiska toppmötet i Helsingfors.

– Nu får det räcka, tror Salonius-Pasternak att USA känner kring Sveriges Natomedlemskapsprocess.

Enligt Salonius-Pasternak kör Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan sina egna intressen och tänker inte på Nato som helhet, medan Ungerns agerande börjar tyda på att landet är allierat med Ryssland.

Biden kommer inte spara på sina ord gällande Turkiets Erdoğan och Ungerns Orbán, tror Salonius-Pasternak. Men mycket annat än ord kan Vita huset inte egentligen bidra med i processen just nu.

”Vänner, partner och allierade är viktiga”

Salonius-Pasternak tror att mötet i Helsingfors kommer handlar om konkreta frågor så som försvar, teknologi och klimat – vänner, partner och allierade är viktiga för USA.

– Biden gör inte det här bara för att vara vänlig, utan det är centralt i amerikanska nationella intressen att ha nätverk av länder som vill samarbeta, säger Salonius-Pasternak.

Han tillägger att Biden säkert också vill framhäva sitt sätt att göra utrikespolitik i jämförelse med USA:s tidigare president Donald Trump som ställer upp i nästa årets presidentval.