Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Bostadspriserna har rasat i huvudstadsregionen, nu är det andra kostnader som skrämmer köparna – ”Gyllene läge för vissa”

Uppdaterad 10.07.2023 11:45.
Höghus i Helsingfors.
Bildtext Räntehöjningar och stort utbud syns i priserna på bostadsmarknaden i huvudstadsregionen.
Bild: Matti Myller / Yle

Många faktorer spelar in på priserna och köpintresset, bland annat räntorna och efterfrågan. Men också bostadsvederlagen, som skjutit i höjden i vissa husbolag, påverkar köparnas intresse.

En ny rapport från Statistikcentralen visar att priserna på gamla aktiebostäder i huvudstadsregionen sjönk med nästan tio procent i maj jämfört med året innan.

Juho Keskinen, ekonom på Finlands Hypoteksförening, säger att den allra största orsaken till prisnedgången hittas i räntorna. Tidigare var räntorna omkring noll – nu är de uppe i fyra procent.

– Räntorna har fortsatt att stiga i år, och lär fortsätta göra det ett litet tag till, säger Keskinen.

Eftersom majoriteten av bostadslånen är bundna till tolv månaders Euribor-räntan, syns ränteökningarna i lånen med en viss fördröjning.

Dessutom fortsätter byggboomen. Det allt större utbudet kombinerat med en minskande efterfrågan leder till billigare bostäder, förklarar han.

Gyllene läge att slå till?

Också Jockum Andersin, fastighetsmäklare i huvudstadsregionen, lyfter fram det stora utbudet av bostäder i huvudstadsregionen.

– Under våren och sommaren har många bostäder kommit till salu, det är en indikation på prisnedgången, säger Andersin.

Kalasataman torneja Vanhankaupunginlahden yli kuvattuna.
Bildtext Byggboomen i huvudstadsregionen är en av orsakerna bakom prisraset.
Bild: Joel Peltonen / Yle

Enligt Statistikcentralen var bostäderna i Finland hela 7,5 procent billigare i maj 2023 än de var våren 2022. Om vi synar specifikt bostäder i flervåningshus, sjönk priserna med 8,5 procent i hela landet.

Varför sticker huvudstadsregionen ut?

I huvudstadsregionen är prissänkningen på gamla aktiebostäder de facto ännu större än i hela landet i genomsnitt, 9,5 procent lägre än i maj 2022.

Keskinen från hypoteksföreningen säger att beror på flera faktorer. För det första syns räntehöjningar ofta tydligare i områden där priserna redan är höga, såsom i huvudstadsregionen och några andra större städer.

– Där är bostadslånen större och fler, vilket leder till att effekterna av räntehöjningar och -sänkningar syns tydligare.

För det andra är bostadsinvesterarnas inverkan på marknaden större i stora städer. Keskinen säger att antalet bostadsinvesterare på marknaden har minskat en aning då räntorna stigit.

– Det här syns tydligt i bostadspriserna i stora städer.

Å ena sidan är det alltså dyrare att ta lån, å andra sidan kostar bostäderna mindre än tidigare. Vad betyder det här för bostadsköpare, är det gyllene läge att slå till nu?

– På sätt och vis är det ett historiskt bra läge att köpa bostad nu, säger Keskinen

Utbudet är stort och köparen har ett bra förhandlingsläge.

Dessutom har bostädernas realpris sjunkit. Med det menas att lönerna och den allmänna prisnivån har stigit, samtidigt som bostadspriserna har sjunkit.

– Därför är det jämförelsevis billigare att köpa bostad nu, säger han.

Trots det är köpintresset svalt just nu.

Bostadsaffärerna har minskat med 30–50 procent

Enligt uppgifter från Statistikcentralen gjordes nästan 30 procent färre köp av gamla bostäder i flervåningshus och radhus via fastighetsmäklare i maj i år, än för ett år sedan.

Det skriver fastighetsmäklare Jockum Andersin under. Men han tillägger att flyttbehovet ändå finns kvar, det vill säga behovet att flytta till en större bostad på grund av exempelvis tillökning i familjen.

I huvudstadsregionen är efterfrågan störst på trerummare och större bostäder. Också ettor och tvåor som är prissatta rätt går åt.

– Tävlingssituationen bland mindre bostäder är som den är, då grannen kanske också säljer sin etta och placerarna säljer sina ettor, säger Andersin.

Vem köper bostäder just nu?

– Det är människor som är på jakt efter en bostad som nosar runt på marknaden. Också förstagångsköparna ser ut att vara fler nu, säger Keskinen från Finlands hypoteksförening.

En tom bostads vardagsrum och öppet kök.
Bildtext Trerummare och större har strykande åtgång i huvudstadsregionen. Arkivbild.
Bild: Terhi Liimu / Yle

Han förutspår ändå att den ganska låga efterfrågan på bostäder återhämtar sig inom kort och att den nedåtgående trenden vänder ännu före årsskiftet.

Kan vem som helt köpa bostad nu?

En utredning som Helsingfors stad har beställt visar att barnfamiljer bara har möjlighet att köpa en bostad till ett rimligt pris i 20 av alla 82 postnummerområden i staden.

Utredningen utgår från bostadshushållens inkomstnivå, hushållsspecifika referensbudgetar och boendekostnader samt en gräns för vad som kan anses vara ett rimligt pris för en bostad på 62 kvadratmeter.

Keskinen, däremot, ser en ljusglimt och säger att för den som vill köpa en egen bostad medför prisnedgången ett lite bättre läge än tidigare.

– Bostäderna i framförallt Helsingfors och huvudstadsregionen är fortfarande dyra och långt i från alla har råd köpa, men några fler hushåll har möjlighet till det nu, säger Juho Keskinen.

Köparna funderar på bostadsvederlaget

Bostadsvederlagen har också skjutit i höjden på sistone. För en tid sedan meddelade Fastighetsförbundet att vederlagen i Helsingfors har höjts med nästan tio procent (på finska).

Andersin säger att köparna tittar väldigt noggrant på husbolaget före köpbeslutet.

– Det har definitivt effekt på säljbarheten, säger han.

Om husbolaget har höjt bolagsvederlaget ”i panik”, som Andersin uttrycker det, och inte gått igenom bolaget för att se var eventuella sparåtgärder kan sättas in, så kan vederlagen stiga ordentligt.

– Det blir cirkus runt bostäder i husbolag som har de flesta reparationer gjorda och inte har några skulder. Alla vill köpa bostäder i de bolagen, säger Jockum Andersin.

Diskussion om artikeln