Välfärdsområdets löneutbetalning till avtalsbrandkårerna är en enda soppa: ”Vi blir utan lön eller får stora felaktiga utbetalningar på våra konton”
Ersättningarna till avtalsbrandkårerna har blivit en enda röra. Många frivilliga brandmän blir utan ersättning eller får felaktiga utbetalningar på sina konton. Det kan röra sig om många tusen euro säger Mikael Pettersson i Esse.
Problemen med löneutbetalningar inom Österbottens välfärdsområde fortsätter. Medlemmar i avtalsbrandkårerna från Nykarleby i söder till Kronoby i norr har gått ut med en gemensam skrivelse för att försöka få ordning på sina löneutbetalningar.
De vänder sig till Österbottens välfärdsområde, Räddningsverkets ledning, förtroendevalda och Regionförvaltningsverket.
Mikael Pettersson som är frivillig brandman i Esse säger att situationen är besvärlig.
– Löneutbetalningarna fungerar inte alls. Det kommer för lite lön, för mycket lön eller ingen lön alls och allra hårdast drabbade är avtalsbrandkårerna i Jakobstad, Larsmo och Kronoby, säger Pettersson.
Stora grundlösa utbetalningar och fakturor
Mikael Pettersson berättar att ersättningen för en avtalsbrandman en vanlig månad kan röra sig kring 400 till 500 euro. Men plötsligt kan det dyka upp en stor summa pengar på kontot.
– Plötsligt finns det 7 400 euro på kontot, och sen kommer en räkning på att man ska betala tillbaka samma summa, säger Pettersson.
Pettersson säger att det är svårt att veta om man fått rätt lön månaden innan och således också ifall det är den rätta summan som välfärdsområdet kräver tillbaka.
– Man blir ju orolig för vad som egentligen stämmer. Det finns också frivilliga brandmän som inte fått nån lön alls, men ändå fått en räkning på 1 400 euro som välfärdsområdet kräver att man betalar, säger Pettersson.
Rädda för att få betalningsanmärkningar
Mikael Pettersson säger att lönerumban tar både tid och energi. Brandmännen försöker kontrollera sina lönebesked och gå igenom alla sina uppdrag och jourer. Men det finns olika typer av avtal och det rör sig om timpenning, alarmpenning och ersättning för övningar.
– Det är inte så enkelt att hålla reda på det här själv, och vi får ganska dåligt med information om hur vi ska göra. Och det här gäller ju inte bara oss, hela välfärdsområdet har problem med lönerna, säger Pettersson.
Pettersson säger att förmännen gör sitt bästa för att reda ut det som gått fel. Men det inte finns några entydiga anvisningar för hur brandmännen ska gå till väga.
Och om de låter bli att betala de grundlösa kraven så hur går det då?
– Brandmännen vet inte hur de ska göra. Och om de inte fått någon lön har de inga pengar att betala räkningen med. Det finns också en oro för att det här kaoset kan leda till betalninganmärkningar som till exempel gör det svårt att få lån i framtiden, säger Pettersson.
Oroliga för att skattesatsen höjs
De frivilliga brandmännen är också oroliga för att deras inkomstskattesats ska höjas, om de fått stora grundlösa utbetalningar. Alla frivilliga brandmän har ju också ett ordinarie arbete, och skatten är progressiv.
– Om man fått en klumpsumma på 7 000 euro så höjer det den totala inkomsten rejält. Vi är inte säkra på hur skattemyndigheten beaktar om man fått en stor utbetalning som man sen betalar tillbaka, säger Pettersson.
Från Österbottens välfärdsområdes sida säger man att situationen ska bli bättre, berättar Pettersson. Välfärdsområdet har också sagt upp avtalet med MicoBotnia, bolaget som tidigare skött lönebetalningar och penningstransaktioner, och betalar från och med i höst löner i egen regi.
Har ni fått några svar på hur och när problemen ska lösas?
– Egentligen har vi inte fått några svar. Det största problemet är att de skyller ganska mycket på varandra, säger Pettersson.
Genom att avtalsbrandkårerna nu gemensamt går ut med sin skrivelse hoppas de bli tagna på allvar.
– De säger att det ska bli bättre, men vågar man lita på det? Det måste finnas personer som tar ansvar, säger Mikael Pettersson.
Yle Österbotten har inte nått välfärdsområdet för en kommentar.