Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Polisen kallar på förstärkning inför Joe Bidens besök: ”Många byggen och undantagsrutter i Helsingfors just nu”

Presidentin linna 18.11.2020.
Bildtext Besöket äger rum på presidentens slott.
Bild: Sara Salmi / Yle

USA:s president Joe Biden och de nordiska ländernas statsministrar besöker Helsingfors.

I Helsingfors pågår förberedelserna inför USA:s president Joe Bidens besök nästa vecka. Biden kommer till Helsingfors på inbjudan av president Sauli Niinistö, för att delta i toppmötet mellan de nordiska länderna och USA.

Heikki Porola, överkommissarie på Helsingfors polis säger att säkerhetsarrangemangen motsvarar rutinerna för ett statsbesök från en stormakt.

– Vi strävar givetvis efter att besöket ska löpa säkert och utan störningar. Förändringar i schemat brukar kunna ske i sista minuten därför är varje del av besöket osäkert fram till den sista timmen, säger Porola.

Toppmötet hålls på torsdagen den 13 juli i presidentens slott. Polisen kommer att stänga av vissa områden, och störningar i trafiken kan förekomma på grund av fordonskonvojer.

Programmet är inte offentligt ännu, men Porola berättar att det bara innehåller korta transporter från en plats till en annan.

– När tidtabellerna blir klara vet vi bättre vilka vägar presidenten och statsministrarnas bilar tar. Det finns många gaturenoveringar och undantagsrutter i staden just nu. Vi använder de rutter som finns.

Helsingforspolisen får ytterligare personalresurser inför statsbesöket.

– Hjälp har begärts från andra polisenheter och andra myndigheter, säger Porola.

”Det här är en stor operation”

Helsingfors stad planerar inte att göra några insatser i stadsbilden inför besöket, berättar Liisa Kivelä, Helsingfors stads kommunikationsdirektör.

– Vi gör inga speciella städinsatser inför besöket, utan visar Helsingfors som det är. Det är fantastiskt att Helsingfors kan fungera som scen för ett besök från de nordiska ländernas statsministrar och USA:s president. Vi hoppas att vädret är bra också.

Många internationella medier förväntas vara på plats under besöket. Helsingfors stadshus, som finns nära presidents slott, fungerar som pressrum.

– Det här är en stor operation. Vi förväntar oss medierepresentanter från många olika länder. Vi är förberedda för runt 100–150 journalister från hela världen, säger Sirpa Nyberg, chef för aktualitetskommunikation på Utrikesministeriet.

När USA:s tidigare president Donald Trump besökte Finland 2018 fungerade Finlandiahuset som pressrum. Då användes också byggnaden Allas Seapool på Salutorget av internationella medier.

Enligt Yles uppgifter har Allas Sea Pool en privat tillställning torsdagen den 13 juli. Dessutom är Marina Congress Center på Skatudden reserverat för amerikanska medier.

Den här artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Tällaisen Helsingin Yhdysvaltain presidentti kohtaa: ”Emme tee vierailua varten mitään erityistä” av Anna Horppu, översatt av Dominique Pashley.

Diskussion om artikeln