Rock Donna är musiklägret där alla kan vara sig själv

I en trygg miljö ger den svenskspråkiga musikföreningen Rock Donna flickor, transpersoner och ickebinära utrymme att stärka sin identitet både som personer och musiker. Tillsammans skapar de en mer jämställd musikscen som inkluderar alla könsidentiteter.
Biblioteket på Lärkkulla folkakademi är fullt med musikutrustning. Här pågår Rock Donna, ett musikläger för 13–17-åringar.
När jag som reporter stiger in i biblioteket får jag genast frågan vilket pronomen jag använder och därefter ett klistermärke med mitt pronomen på. De olika pronomen man kan välja bland är han, hon, hen eller alla pronomen.
Det går att välja ett eller flera av de olika pronomen som finns. Här får var och en vara precis den man är.
– Jag tycker jättemycket om Rock Donna för att gemenskapen är så bra. Man får göra musik tillsammans med människor som accepterar olika idéer och alla sorters personer. Man får vara sig själv, säger Felicia Svenskberg som är en av deltagarna på lägret.
Genom att erbjuda en trygg miljö där var och en är accepterad precis så som den är, bygger Rock Donna upp en starkare självkänsla hos deltagarna och stöder dem att växa som musiker.
Lägren brukar vara fullsatta så att alla 15 platser är bokade.
– Vi har märkt att 15 stycken är en lämplig mängd deltagare för att kunna skapa trygghet och ge dem möjlighet att lära känna varandra, säger Sofia Xavier som är ansvarig producent för lägret.
Rock Donnas sommarläger ordnades den 26–30 juni på Lärkkulla folkakademi i Karis. Lägret hade i år 14 deltagare.
På lägret får de egna musikband. De får också välja ett instrument och går sedan på privatlektioner för att lära sig spela det. Under lägrets gång får de också skriva en egen låt.
Utöver det leker de lekar och lär sig om normkritik. Normkritik innebär att man granskar de normer som finns i samhället och diskuterar vem som drar nytta och vem som drabbas av dem.
Inom normkritik flyttar man fokus från det som anses vara normbrytande till normerna i sig, och analyserar dem. Genom att göra så kan man åstadkomma förändringar i de normer som bidrar till exkludering och diskriminering.
Begrepp för könsidentiteter
– Man behöver inte ha några förkunskaper inom musik för att komma på lägret utan man lär sig mycket här, berättar Olly Klippa.
Förra året hade Olly Klippa möjlighet att delta i lägret för sista gången. Hen är ändå tillbaka i år, men i en helt ny roll.
– I år tog jag chansen att komma hit som ledare istället.
Olly Klippa har deltagit i lägret tre eller fyra gånger. Hen har tyckt att det varit roligt att komma hit och spela trummor som är hens favoritinstrument.
– Jag har tyckt om att få göra en egen låt de gånger jag varit här på lägret. Kreativiteten har fått flöda samtidigt som jag lärt känna nya människor.
Deltagarnas musikaliska bakgrund varierar. Vissa har sysslat med musik sedan barnsben, för någon annan är det en nyare hobby. Ändå hittar alla sin plats i bandet och i gemenskapen.
– Lägerdeltagarna, och stämningen här på lägret har fått mig att komma tillbaka för andra gången. Jag tycker också om lägerprogrammet när vi får spela i band med kompisar, skriva egna låtar och prata om till exempel normer, säger Linnea Sundfors som under skolåret studerar musik vid Yrkesakademin i Jakobstad.
Linnea Sundfors sysslade tidigare med sång, men fick via Rock Donna upp ögonen för bas vilket nu är hennes huvudinstrument i skolan.
– Rock Donna inspirerade mig till att börja spela bas.
Theo Norrholm är uppvuxen i en musikintresserad familj. Hans eget intresse för musik började så tidigt som vid fyra års ålder. Det här är tredje året han deltar i Rock Donna-lägret.
– Gemenskapen och att man känner sig accepterad så som man är har fått mig att komma tillbaka hit, säger han.
Musiken är en viktig del av Theo Norrholms liv och han berättar att det är något han vill jobba med i framtiden.
Rock Donna är en svenskspråkig musikförening. Syftet med Rock Donna är att stärka deltagarnas musikaliska och sociala självkänsla.
Genom att skapa musik tillsammans stöder och inspirerar de varandra. Rock Donnas arbete strävar efter en mer jämställd musikscen där också underrepresenterade könsidentiteter har sin självklara plats.
Idén till Rock Donna föddes år 2012 och det första lägret ordnades 2014. Lägret på Lärkkulla var det 22:a i raden.
Rock Donna ordnar också bandverksamhet på ungdomsgården Sandels i Helsingfors. Förutom bandverksamhet är det även möjligt att beställa workshopar och de erbjuder också privatlektioner online.