Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Alina Skog har fokuset framåt efter silver i Special Olympics

På bilden sitter Alina Skog med en logo-skjorta på sig och håller sin silvermedalj i handen. Bredvid henne på soffan sitter deras hund.
Bildtext Hunden Cosmo är gärna med på bild när Alina Skog visar upp sin silvermedalj från Special Olympics.
Bild: Emilia Tallberg / Yle

Alina Skog är hemkommen från Special Olympics i Tyskland. Medaljen har hon hängt upp på väggen, och även om hon stolt visar upp den är fokuset redan nu på framtida tävlingar.

Det är tidig morgon och hemma hos familjen Skog droppar redan kaffet i köket. Vid matbordet sitter Alina Skog, som för några veckor sedan vann silver i judo i Special Olympics som arrangeras för personer med funktionsnedsättning.

Yle Östnylands reporter blir tilldelad en kopp kaffe och vi kommer ganska snabbt in på känslorna kring tävlingen i Berlin och hur det var att delta i en tävling med 7000 atleter från 170 olika länder.

– Det var jättebra. Det var så många människor och mamma och pappa var där för att heja på mig, säger Alina Skog.

Hon hade med sig hela sin familj, som består av mamma Jenny, pappa Anders och två bröder.

– Det var ju en så fantastisk och mäktig upplevelse. Känslan när alla 170 länder tågade in i tur och ordning var helt otrolig och man fick heja på alla. Också showerna och fyrverkerierna var en jättemäktig upplevelse, säger Jenny Skog.

Musik hjälpte mot nervositeten

Redan innan de åkte iväg hade Alina Skog börjat lyssna på Special Olympics officiella låt Are You Ready. Hon brukar ofta peppa sig själv genom att lyssna på musik, speciellt då hon är på gymmet eller om hon är nervös.

– Hon brukar inte vara jättenervös. Jag skickade meddelande åt henne på morgonen och frågade om hon var nervös och hon svarade nej, men efter några sekunder kom det att ja, lite, säger Jenny Skog.

Den lilla nervositeten hade inte märkts av på tävlingarna och Alina Skog tog hem silver efter att ha vunnit två av sina tre tävlingar.

– Men tränaren berättade efteråt att hon nog hade varit lite nervös för hon hade spelat hög musik på sitt hotellrum och stökat runt i rummet. Så lite nervositet var där nog säkert, fortsätter mamma Jenny Skog.

På bilden ser man medaljer hänga på en hylla.
Bildtext Alina Skogs medaljer och pins från diverse tävlingar.
Bild: Emilia Tallberg / Yle

Ingen sommarpaus i träningarna

Frågar man Alina Skog så är det viktigaste för att bli bra att man har roligt.

– Nå alltså, jag är glad och jag tycker om att gå på träningar. Då blir man bra, säger hon.

Skog har judoträningar två gånger i veckan, kettlebellträningar en gång i veckan samt gym. Totalt har hon träningar sex dagar i veckan och inte ens under sommaren har hon ledigt.

Just nu ligger fokuset på att träna hårt, så att hon om fyra år kan delta på nytt i Special Olympics som arrangeras i Australien. Men först ska hon en sväng till Grekland.

– Jag ska åka till Grekland och vinna, konstaterar Skog.

Diskussion om artikeln