Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skriande brist på studentbostäder i hela landet

Uppdaterad 04.07.2023 18:18.
Olympia i Vasa.
Bildtext Studentbostäderna i Olympia i Vasa är en bekant syn för många finlandssvenska studerande.
Bild: Yle/Sarah Karjalainen

Det råder brist på studentbostäder i år. Det här enligt riksomfattande intressebevaknings- och samarbetsorganisationen för studentbostadssamfund, SOA. I de större städerna går jakten på studentbostäder het.

– Tidigare fick nästan alla som sökte en lägenhet på de flesta orter. I fjol och i år måste man däremot på många orter redan i mitten av sommaren konstatera att det inte finns bostäder så det räcker till alla, säger Lauri Lehtoruusu, direktör på SOA.

Stiftelser, bolag, föreningar och studentnationer hyr ut studentbostäder. Att det nu är brist på studentbostäder orsakas enligt Lehtoruusu av ett par olika faktorer. En orsak är att antalet internationella studerande igen ökar efter coronapandemin, menar Lehtoruusu.

En annan orsak är den allmänna ökningen av levnadskostnaderna. När levnadskostnaderna ökar har studerande mindre pengar att sätta på hyra.

Lauri Lehtoruusu, direktör på SOA
Bild: Susanna Kekkonen

– Det betyder att allt fler studerande vill stanna i de studentbostäder som de redan bor i. De är billigare än andra bostäder. Då finns det färre lediga bostäder till nya studerande, säger Lehtoruusu.

Samtidigt söker allt fler till studentbostäder på grund av den lägre hyran.

Till skillnad från övriga bostäder bestäms priset på studentbostäder inte av marknadspriset. I stället bestäms priset med hjälp av självkostnadsprincipen, det vill säga på basis av kostnaderna.

Regeringens planer kan förvärra bristen på studentbostäder

Regeringens planer för nedskärningar av det allmänna bostadsbidraget kunde ytterligare försvåra situationen med studentbostäderna, säger Lehtoruusu.

– Det är frågan om kraftiga nedskärningar. För studerande har det allmänna bostadsbidraget en mycket stor roll, eftersom de har en så liten övrig inkomst.

För de studerande som bor i Helsingfors kunde nedskärningarna i bostadsbidraget innebära ungefär 75 euro mindre i månaden eller 900 euro mindre om året.

Bostadsbidraget har länge hjälpt studerande att få en bostad. Nedskärningar innebär motsatsen

Lauri Lehtoruusu, SOA

I och med dessa nedskärningar skulle många studerande inte ha råd med till exempel de ettor som det på senare år byggts flera av för hyresanvändning, konstaterar Lehtoruusu. Allt fler skulle söka sig till studentbostäder.

– Bostadsbidraget har länge hjälpt studerande att få en bostad. Nedskärningar innebär motsatsen, säger Lehtoruusu.

Enligt Lehtoruusu finns det ett konstant försök att bygga nya studentbostäder. Däremot finns det dystra moln också på den fronten, i och med det nya regeringsprogrammet.

– Regeringen vill nämligen skära ner på finansieringen av nya bostäder för specialgrupper. Då kan det hända att vissa projekt uppskjuts eller ställs in helt, säger Lehtoruusu.

I Tammerfors och Uleåborg växer köerna mest

Det lönar sig att söka bostäder utanför centrum

De sista antagningarna av studerande till yrkeshögskolor kommer inom kort.

– Det lönar sig att skicka in sin bostadsansökan genast när man får sin plats, tipsar Lehtoruusu.

Han rekommenderar också att söka bostäder på annat håll än bara i centrum och att vara öppen för att bo tillsammans med någon annan.

– Då har du en bättre möjlighet att få en bostad.

Om man inte genast får ett erbjudande till en bostad behöver man ännu inte tappa hoppet, säger Lehtoruusu. Bostäderna hyrs ut i den takt som de blir lediga. De bostäder som nu erbjuds blir lediga från och med augusti. Mot slutet av juli kommer information om de bostäder som blir lediga från och med september.