Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Konstgjorda ”energiöar” och massiv utbyggnad av vindkraften ska göra Nordsjön till Europas kraftverk

Vindkraft i havet.
Bildtext Vindpark i Nordsjön utanför Zeebrugge i Belgien.
Bild: Chris Craggs / Alamy/All Over Press

Nordsjön ska i framtiden vara Europas kraftverk. Det är målet för de nio Nordsjöländer som har kommit överens om massiva satsningar på vindkraft ute till havs. Redan år 2030 ska kapaciteten vara uppe i 120 gigawatt.

– Nordsjön, med sina mycket goda vindförhållanden, har en stor potential för energiproduktion. Här kan man också bygga ut vindkraften utan att det stör människorna alltför mycket, säger Jan Rispens som är chef för agenturen för förnybar energi i Hamburg.

Agenturens uppgift är att värna om branschen, så att det i längden gagnar staden Hamburg i form av arbetsplatser och skatteintäkter. Man har omkring 250 medlemmar och hit hör bland annat företag och högskolor.

För tillfället står de omkring tjugo tyska vindkraftsparkerna ute till havs för en kapacitet på åtta gigawatt och inom sju år är målet att man ska vara uppe i 30 gigawatt.

Det här är ändå ännu bara en tiondel av vad Nordsjöländerna tillsammans vill uppnå fram till år 2050.

Vid ett möte i belgiska Ostende i slutet av april slog Tyskland, Nederländerna, Belgien, Luxemburg, Danmark, Norge, Frankrike, Storbritannien och Irland vidare fast att kapaciteten redan år 2030 ska uppgå till 120 gigawatt.

Hur få i land elen?

I samband med att de nya planerna presenterades konstaterade förbundskansler Olaf Scholz att utbyggnaden nu måste ske i snabb takt.

Jan Rispens ser att målen är mycket högt ställda och att det finns stora utmaningar.

– Den ena utmaningen är att bygga upp produktionskapaciteten och se till att vi har tillräckligt med arbetskraft i branschen, den andra är hur vi ska få den producerade elen i land och vidare dit den behövs. Det måste i så fall dras en hel del kablar.

För att lösa problemet planeras nu, enligt tyska medieuppgifter, två konstgjorda öar för distributionen av el samt för produktion av vätgas som via gasledning kan transporteras i land. Bakom projektet ligger det tyska försäkringsbolaget Allianz och det danska investeringsbolaget CIP.

Enligt planerna ska öarna ha en yta på 50 hektar. Öarna ska ligga 150 kilometer från den tyska kusten och de ska stå färdiga år 2032.

– Vi behöver öarna som knutpunkter, bland annat för att sköta eldistributionen länderna emellan beroende på var man vid en given tidpunkt just då behöver ström, säger Rispens.

Jan Rispens på sitt kontor.
Bildtext Jan Rispens är chef för agenturen för förnybar energi i Hamburg.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

Av regeringen i Berlin förväntar man sig i Hamburg en energipolitik som för företagen i branschen ger stabilitet och planeringssäkerhet.

– Vi ser Hamburg som vindkraftshuvudstad i Europa. Vi har visserligen ingen större produktion, men här görs affärerna och här sker utvecklingen och det kommer att gagna staden.

– Det finns dessutom en hel del industri, som direkt kan dra nytta av att förnybar energi produceras på nära håll, säger Jan Rispens på agenturen för förnybar energi.