Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Vinden har fällt över trettio träd, blåst ner saker från en byggarbetsplats tak och fått en brygga att driva iväg – ”De hårdaste vindarna har vi att vänta i kväll”

Kuva autosta, jonka päälle on kaatunut puu.
Bildtext Enbart i Helsingfors har fler än trettio träd fallit under dagen. Arkivbild.
Bild: Marja-Terttu Manninen / Lukijan kuva

Huvudstadsregionens brandmän har händerna fulla med ovädret som sveper fram över södra Finland. Helsingfors räddningsverk har kallat in förstärkning från avtalsbrandkårer. Ingen har skadats i olyckorna.

– Det har varit en jämn ström av skadebekämpningsuppdrag. Det har handlat om träd som fallit på vägen och stoppar folk från att ta sig fram. Då måste vi få bort trädet, eftersom det orsakar fara, säger Tuukka Tuuli, jourhavande brandmästare vid Västra Nylands räddningsverk.

De direkt farliga olyckorna har ändå varit få till antalet.

Nu har vinden lättat, men vi har de allra hårdaste vindarna att vänta i kväll mellan åtta och nio. Vi har höjd beredskap hela kvällen

Vesa Paatelma, jourhavande brandmästare vid Helsingfors räddningsverk

– Vid en byggarbetsplats flög saker ned från taket. Det är ännu oklart vad det berodde på. Då ett träd faller är det förstås farligt om någon är på plats. Det skapar också risker då ett träd har fallit på en väg, och bilisterna kör förbi det i motsatt fil, säger Tuuli.

I kväll finns det risk för åska, och den hårda vinden fortsätter ännu i morgon. Tuuli ser ändå att den största risken är för bränder i terrängen.

– Varningen är inte i kraft just nu, men om en brand i terrängen bröt ut skulle den sprida sig väldigt snabbt. Jag avråder alla från att göra upp eld, säger han.

Brygga lossnade, tiotusentals euros potentiella skador

Själva vinden är inte exceptionellt hård, så Tuuli avråder inte allmänheten från att röra sig utomhus.

– Håll bara ögonen och öronen öppna, säger Tuuli.

I Svinö båthamn i Esbo hade en brygga lossnat och drivit iväg. Ett tiotal mindre båtar var förtöjda vid bryggan.

Bryggans kedja hade brutits av den hårda sjögången, och bryggan hotade att driva in i en annan likadan brygga bredvid. Räddningsverket noterar att de potentiella skadorna låg i storleksklassen tiotusentals euro.

Räddningsverkets dykare fick ändå bryggan förtöjd på nytt. Esbo stad, som äger bryggan, fortsätter reparationerna under dagens lopp.

Brandstationernas garage står tomma i Helsingfors

Även Helsingfors räddningsverk har varit sysselsatt med skadebekämpning i dag, säger jourhavande brandmästare Vesa Paatelma.

– Vi har haft dryga trettio uppdrag. Brandstationernas garage har stått tomma i flera timmar, och vi har nedprioriterat andra uppdrag.

Även Paatelma säger att det varit frågan om endast mindre olyckor och skador.

– En del mer utmanande förstås, där träd har fallit på kraftledningar. I huvudsak har det handlat om uppdrag som krävt en enhet, alltså en brandbil, säger Paatelma.

Helsingfors räddningsverk har begärt att deras avtalsbrandkårer är beredda att rycka ut.

– Nu har vinden lättat, men vi har de allra hårdaste vindarna att vänta i kväll mellan åtta och nio. Vi har höjd beredskap hela kvällen, säger Paatelma.

Hans råd till gemene man är att se till att inga lösa saker på gården flyger iväg.

– Var också försiktiga i parkerna, där kan det blåsa lite mer än någon annanstans och då kan något äldre träd falla, säger Paatelma.

Diskussion om artikeln