Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Forskare till Orpo: ”Vill du verkligen att så radikala aktörer och ideologier ska få verka i Finland utan att ifrågasättas?”

Uppdaterad 04.07.2023 19:37.
Riikka Purra och Petteri Orpo står vid varsitt blomsterprytt podium med mikrofoner framför sig.
Bildtext Forskaren Tuija Saresma anser att statsminister Petteri Orpo också bär ett ansvar för vad sannfinländarna tillåts säga nu när de sitter i regeringen. På bilden Orpo tillsammans med finansminister Riikka Purra.
Bild: Silja Viitala / Yle

Sannfinländska politiker, och framför allt ministrar, står i just nu centrum på grund av tidigare uttalanden. Forskaren Tuija Saresma är orolig över vad som händer om ingen ifrågasätter deras beteende.

En kombination av problematiska uttalanden och regeringsansvar har skapat mycket diskussion runt sannfinländska politiker, och framför allt ministrar, den senaste tiden. Forskaren Tuija Saresma säger till nyhetsbyrån STT att hon är orolig över vad som kommer att hända om ingen ifrågasätter de sannfinländska ministrarnas beteende.

På sociala medier har bland annat Mari Rantanens (Sannf) uppdateringar genom åren stigit till ytan igen. Hon har bland annat använt sig av hashtaggen befolkningsutbyte i ett flertal Twitter-inlägg och år 2016 deltagit i en diskussion på Facebook om den dåvarande flyktingkrisen. Där hade hon hade skrivit att flyktingar som tar sig sjövägen till Grekland måste stoppas och gillat en kommentar om att vi borde låta dem drunkna.

En av höstens största EU-frågor är unionens gemensamma invandringspolitik. I och med att Rantanen är inrikesminister kommer hon att representera Finland vid ministermötena om invandringspolitiken.

– Man kan verkligen fråga sig om en person som är så starkt emot invandrare och flyktingar är kapabel att vara vår inrikesminister, säger Tuija Saresma, universitetslektor och docent, till STT.

Mari Rantanen ser förbi kameran. I bakgrunden syns en skärm med Inrikesministeriets logotyp.
Bildtext Mari Rantanen är nybliven sannfinländsk inrikesminister.
Bild: Mikko Stig / Lehtikuva

Saresma har forskat i sannfinländsk retorik och enligt henne är de frågor som ställdes i Facebook-diskussionen som Rantanen deltog i för 7 år sedan i linje med de konspirationsteorier som används av extremhögern.

”Om man ser över hela Europa – vem äger de flesta persiennerna och de olika integrationscirkusarna? Vem behöver nästan gratis arbetskraft? Vem har intresse av att bryta upp Europa för att motivera EU-federalism med harmonisering av social trygghet? Bara för att nämna några exempel. Sedan är frågan var en del av pengarna från smugglingsorganisationerna, som också finns inom EU, hamnar?” skrev Rantanen i diskussionen.

Saresma förhåller sig allvarligt till detta.

– När hon öppet pratar om konspirationsteorin om befolkningsutbyte som om det var fakta kan man ifrågasätta hennes objektivitet som minister. Att förebygga extremhögerterrorism är en del av hennes yrkesbild. Kan man lita på att hon kan sköta den uppgiften ordentligt? undrar Saresma.

”Det går inte att bevisa att befolkningsutbytesteorin är sann”

I söndags twittrade Sannfinländarnas ministrar i tur och ordning att de inte tror på befolkningsutbyte eller andra konspirationsteorier. Saresma tycker inte detta är trovärdigt, på grund av att deras egen kommunikation trots allt följer befolkningsutbytesteorin.

– Det är inte frågan om huruvida de tror på teorin eller inte. Det är frågan om att de använder sig av konspirationsteorier för att dra till sig en radikal, nationalistisk och extremt invandringsfientlig grupp med människor. De signalerar till de här människorna att ”vi är nog på samma bana”.

Enligt Saresma är det inte ett sammanträffande att Sannfinländarna förnekar att de förespråkar befolkningsutbytesteorin samtidigt som de pratar om befolkningsutbyte. Hon menar att det snarare är ett medvetet val.

– Jag tycker att det är ett paradexempel på den dubbla kommunikation som sannfinländarna har använt sig av i åratal.

Tuija Saresma står invid en trädstam och ser rakt in i kameran.
Bildtext Tuija Saresma har forskat i sannfinländsk retorik.
Bild: Tommi Anttonen / Lehtikuva

Genom att prata om befolkningsutbyte skapar man hotfulla bilder av folkgrupper, som enligt teorin skulle vara på väg att erövra Finland. I samma veva normaliseras rasistiska ord och uttryck, menar Saresma.

– I princip gör man befolkningsutbytet till en salongsfähig grej för den breda allmänheten, fast man samtidigt flörtar med extremhögern.

Sannfinländarnas ministrar har betonat att de talar om fakta, siffror och statistik. Saresma påpekar att det är mindre vanligt att de uppger vilken statistik de hänvisar till.

– Det går inte att bevisa att befolkningsutbytesteorin är sann.

Enligt Saresma introducerade Jussi Halla-aho (Sannf) befolkningsutbytesteorin redan år 2005 på sin blogg.

– Han skrev att det som händer i Västeuropa helt enkelt är ett befolkningsutbyte. Den europeiska befolkningen ersätts av asiatiska och afrikanska befolkningar.

Jussi Halla-Aho är iklädd kostym och slips och ser snett bredvid kameran.
Bildtext Jussi Halla-Aho är riksdagens talman.
Bild: Silja Viitala / Yle

Saresma menar att detta tänkande har genomsyrat hela det sannfinländska partiet sedan dess. Det återspeglas också i partiets invandringspolitiska program från 2019, där de talar om befolkningsutbyte.

– Det är alltså meningslöst att säga att vi inte främjar den här konspirationsteorin, säger Saresma.

Ansvaret ligger hos Petteri Orpo

Tuija Saresma är bekymrad över att sannfinländarna sitter i regeringen. Enligt henne ligger ansvaret också hos statsminister Petteri Orpo (Saml).

– Vill han verkligen att så här radikala aktörer och ideologier ska få verka i Finland utan att ifrågasättas?

Saresma anser inte att Orpos påståenden om att han inte kände till sannfinländarnas bakgrunder är trovärdiga. Hon hänvisar till ett fall då Halla-aho skrev att han hoppades att Eva Biaudet (SFP) och Tanja Filatov (SDP) skulle bli våldtagna av invandrare.

– Orpo kan omöjligt ha slutit både ögon och öron så hårt att ingen information om detta skulle ha läckt in.

Saresma säger att Sannfinländarna har blivit radikalare sedan partiet splittrades 2017.

– Den som läser deras invandringsprogram kan se radikaliseringen. Orpo har ett väldigt stort ansvar här, och han har faktiskt inte visat hemskt många tecken på värderingsstyrt ledarskap.

Källa: STT

Kl. 19.37 lades en hänvisning till STT med i första stycket för att tydliggöra att intervjun med Tuija Saresma har gjorts av nyhetsbyrån, inte Yle.