Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Essayah: Regeringen kan inte längre delta i Pride

Uppdaterad 05.07.2023 11:47.
Kristdemokraternas ordförande Sari Essayah kommenterade regeringens deltagande i prideparaden i Yles morgonprogram. - Spela upp på Arenan

Kristdemokraternas ordförande och den nyblivna jord- och skogsbruksministern, Sari Essayah, anser att regeringen som helhet inte kan delta i prideparaden, eftersom alla partier inte delar rörelsens åsikter.

– Som regering kan vi inte delta om vi inte alla delar samma ideologiska och mycket starka politiska åsikter som för närvarande representeras av priderörelsen, säger hon i Yles morgonprogram.

I lördags publicerade riksdagsledamoten Päivi Räsänen (KD) en tweet där hon undrade med vems tillstånd och beslut som statsrådet deltog i Helsingfors Pride.

I inlägget delade hon en bild av miljö- och klimatminister Kai Mykkänen (Saml) och kultur- och vetenskapsminister Sari Multala (Saml), som håller upp en regnbågsfärgad banderoll med orden ”Valtioneuvosto – Statsrådet”.

Enligt Essayah hade regeringen inte kommit överens om att officiellt delta i evenemanget.

– Naturligtvis kan enskilda ministrar delta i egenskap av privatpersoner. Men det är värt att notera att statsminister Petteri Orpo (Saml) till exempel inte närvarade under lördagens pridefirande.

”Personligen skulle jag avstå från att delta”

Hon menar att man inom regeringen borde ha fört diskussioner om detta på förhand.

– Vi är en offentlig myndighet och personligen skulle jag avstå från att som tjänsteman delta i så starkt politiserade evenemang. Man måste också förstå att vi har människor bakom oss som inte delar priderörelsens åsikter.

Essayah understryker att Kristdemokraterna inte deltar i prideparaden. Enligt henne återspeglas evenemangets politiska karaktär i det faktum att Helsingfors Pride i maj meddelade att man inte skulle acceptera vare sig Samlingspartiet eller Centern som samarbetspartners.

Bakgrunden till detta är den reform av translagen som riksdagen antog i början av året. En del av Samlingspartiets och Centerns riksdagsledamöter röstade mot reformen.

Statsrådet betyder inte alltid regering

Vivikka Richt, kommunikationsdirektör vid Social- och hälsovårdsministeriet, menar att statsrådet inte alltid behöver vara synonymt med regeringen. När det kommer till Pride säger hon till Yle att statsrådet är en enhet som består av olika ministerier, inte en regering.

– När vi talar om att en hel rad ministerier ska delta i ett evenemang som främjar jämlikhet och jämställdhet fattas beslutet utanför partierna. Det är inte en partipolitisk fråga, säger Richt till Yle.

Statsrådets deltagande i Pride koordineras av ett regnbågsnätverk. Sedan 2019 har representanter för olika ministerier deltagit i Helsingfors prideparad i ett gemensamt promenadblock.

Enligt Vivikka Richt har det ännu inte förekommit någon diskussion om nästa års deltagande. Hon förväntar sig att det kommer att ske.

Artikeln uppdaterades klockan 11.47 med kommentarer av Social- och hälsovårdsministeriets kommunikationsdirektör Vivikka Richt.

Diskussion om artikeln