Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Museivägen i Ingå dyr att bygga om – planen görs om

Uppdaterad 05.07.2023 12:41.
En röd skola intill en sandväg.
Bildtext I augusti börjar skolbarnen i Ingå i splitternya Kyrkfjärdens skola. Det ska vara tryggt att ta sig till och från skolan och därför ska trafiken vid Museivägen bli säkrare.
Bild: Marica Hildén / Yle

Det blir betydligt dyrare än beräknat att bygga om Museivägen i Ingå centrum. Kostnadsberäkningen för de tidigare planerna överstiger kommunens budget med 280 000 euro.

Därför bantas de ursprungliga planerna ner och ändringarna blir mindre än planerat. I vintras fanns det planer på att kapa av Museivägen för att göra trafiken vid skolan säkrare.

Utgångspunkten är nu är att gång- och cykeltrafiken till och från nya Kyrkfjärdens skola ska löpa tryggt.

Det ska byggas en ny gångväg från skolområdet till hållplatsen för skolskjutsarna på Västerleden som blir en så kallad körbanehållplats. Det innebär att bussen stannar på körbanan.

Museivägen ska få en ny vändplats, ändrade grönområden och områden för gång- och cykeltrafik som med små åtgärder separeras från området där fordon rör sig. Det här ska göras med träpollare och planteringar.

Miljö- och byggnadsnämnden i Ingå har godkänt byggplanerna för Museivägen och entreprenaden ska upphandlas. Gatuplanen kan godkännas när detaljplanen har vunnit laga kraft.

Diskussion om artikeln