Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Betydligt färre älgar får fällas i Nyland i höst – fler jaktlicenser för vitsvanshjortar

Uppdaterad 05.07.2023 13:54.
Älgtjur (utan horn) kommer lunkande längs en sandväg.
Bildtext Älgarna är för få på många håll i Nylannd. Under vårens inventering i västra Nyland fanns det 608 älgar i regionen.
Bild: Thomas Enckell

Antalet jaktlicenser för älgar minskar med en fjärdedel i Nyland. Däremot får det fällas lite fler vitsvanshjortar under jakten i höst och i vinter. Också antalet licenser för att fälla dovhjort ökar.

Finlands viltcentral i Nyland har beviljat 1 394 jaktlicenser för älg och 13 024 jaktlicenser för vitsvanshjort för jaktsäsongen som inleds i höst. Antalet älglicenser minskar med 25 procent från i fjol. Antalet vitsvanshjortslicenser ökar med tre procent. Antalet jaktlicenser för dovhjortar ökar med 14 procent till 439.

Med en jaktlicens för hjortdjur kan jägarna skjuta ett vuxet djur eller två kalvar.

Västnyländska jägare slog i våras larm om att det finns få älgar i Västnyland. Älgarnas antal hade minstat med 20 procent på ett år i västra Nyland.

Det fanns omkring 3 570 älgar i hela Nyland förra vintern, uppskattar Naturresursinstitutet. Målsättningen är att det ska finnas 3 700 älgar i Nyland. Eftersom älgbeståndet i stora delar av Nyland ligger under målsättningsnivån, minskar viltcentralen antalet licenser betydligt.

Viltcentralen: Vaktjakt inte enda sättet att fälla hjort

Det finns fortfarande stora mängder vitsvanshjortar i västra Nyland och största delen av licenserna för vitsvanshjortar har beviljats för västra Nyland. I östra Nyland är beståndet av hjortar fortfarande glest på flera ställen.

Under fjolårets jakt fälldes det 13 263 hjortar i Nyland. Viltcentralen uppmanar nu att jägarna på områden med mycket hjort börjar jaga genast då jaktsäsongen inleds i september.

Viltcentralen föreslår också att jägarna använder sig av andra metoder än vaktjakt. Om vintern är snöfattig kan jaktlagen bjuda in gästande hundförare och skyttar för att kunna fälla fler hjortar.

Källa: Pressmeddelande från Finlands viltcentral Nyland 5.7.2023

Diskussion om artikeln