Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Lillkyro har en ny vandringsled för barn

En ny vandringsled för barn blev klar i Lillkyro i slutet av våren 2023.

Vandringsleden är 2,1 km lång och har 12 infotavlor och olika verksamhetspunkter som erbjuder kunskap om områdets djur och natur. Infotavlornas innehåll planeras enligt årstid och skolelever i årskurserna 3 och 4 vid Tervajoen koulu har deltagit i planeringen.

Idén om en barnvänlig vandringsled kom år 2021. Sedan dess har Lillkyros områdesservice, skogsingenjörsstuderande Hanna Harö, och familjerådgivare och barn i området varit med och planerat leden.

Vandringsleden genomfördes med Lillkyrobornas talkokrafter och markägaren.

– I arbetet har det redan från början deltagit frivilliga i alla åldrar, säger Helena Alanen, utvecklingsplanerare för Lillkyro områdesservice.

Vid vandringsleden är det i fortsättningen meningen att ordna olika jippon och händelser för hela familjen.

Relaterat

Forststyrelsen bränner skog i Tykö nationalpark

Fortstyrelsen bränner skog i Tykö nationalpark i Salo från och med i dag fram till onsdag. Bränderna ger upphov till kraftig rökbildning i området.

Fortstyrelsen har som mål att återskapa skog på ett nästan fem hektar stort område söder om sjön Hamarijärvi. Bränningen av skog ökar skogens mångfald - på området kan det bland annat börja växa nya trädarter, och hundratals insektsarter kan leva i de förkolnade träden.

Enligt Fortstyrelsen är bränderna noggrant kontrollerade, och eftersom det råder varning för skogsbrand har säkerheten beaktats extra noggrant. I slutet av veckan utlovas regn, vilket gör det här till ett lämpligt tillfälle att bränna skog, enligt Forststyrelsen.

Vatten i skärgård. Det är sommar och himlen är blå. En smal träbro går över en del av vattnet.

Eldriven vajerfärja föreslås för Björkö-Panike vandringsled

Nu börjar utvecklingsplanen för Björkö-Panike vandringsled i Korsholm vara klar. Som förbindelse över Korsbådafjärden föreslås en automatiserad, eldriven vajerfärja som skulle få sin elektricitet från solpaneler.

Skylt för Bodvattnet runt - vandringsled i Korsholms skärgård.

Björkö-Panike vandringsled utvecklas ytterligare – Svedjehamn fick ny infobyggnad

Vandringsleden "Bodvattnet runt" har också fått nya bänkar.