Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tidigare kretsordförande Simon Granroth lämnar SFP: ”Kan inte stå bakom att man ger Sannfinländarna en plattform”

Uppdaterad 05.07.2023 15:10.
Simon Granroth är SFP:s kretsordförande i Nyland
Bildtext Simon Granroth valdes 2021 till kretsordförande för SFP i Helsingfors. Arkivbild.
Bild: Sofia Jern

I maj slutade Simon Granroth som kretsordförande för SFP i Helsingfors. Nu lämnar han partiet helt och hållet.

Granroth kandiderade för Svenska Folkpartiet i vårens riksdagsval och fungerade som kretsordförande för SFP i Helsingfors mellan april 2021 och maj 2023. Men under onsdagen meddelade han via twitter att han skrivit ut sig ur partiet.

Han bekräftar saken över telefon och menar att beslutet är summan av flera faktorer. Att han växlat ner sitt politiska engagemang beror delvis på personliga saker, som en flytt till Norge.

Men beslutet att skriva ut sig ur partiet helt och hållet beror på ett missnöje med partiets politik. Det som vägde tyngst var den diskrepans han upplevde mellan SFP:s värderingar och agerande.

– Jag tycker inte att SFP som påstår sig vara ett liberalt parti med mänskliga värderingar ska ge en legitim plattform åt den sorts hatiska retorik och dumdristiga världsbild som många sannfinländare tycks stå för just nu. Det här var jag inte är beredd att sätta mitt eget namn under, säger Granroth.

Ville läsa regeringsprogrammet först

Innan Granroth tog beslutet att skriva ut sig ville han läsa igenom regeringsprogrammet och han diskuterade även det med flera partimedlemmar.

– För min egen del var det en gräns som överskreds nu. Inom politiken finns det inga alternativ som skulle återspegla ens egen värdegrund till 100 procent och jag tror att SFP kan ha påverkat regeringsprorgammet positivt. Men jag kan inte ställa mig bakom det att man nu ger Sannfinländarna en plattform.

Beskedet att han lämnar partiet gav han redan förra tisdagen, den 27 juni.

– Det var inget dramatiskt. Partiet är fullt av underbara och smarta människor. Jag är bara ledsen över att det inte har synts i beslutsfattandet på ett sätt som jag skulle ha varit nöjd med.

Granroth utesluter inte att han skulle återvända till politiken senare. Men just nu känns valet att lämna rätt.

– Man får ty sig till det som är minst dåligt och SFP har varit det parti som legat närmast mina egna värderingar. Jag utesluter inte att jag skulle återvända ifall partiet går tillbaka mot sina centerliberala rötter.

Diskussion om artikeln