Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Pinsamma bilder på festande Antti Lindtman sprids över nätet: "Även om bilderna är från min tonårstid är jag inte särskilt stolt över dem"

Antti Lindtman.
Bildtext Pinsamma bilder från Antti Lindtmans (SDP) ungdom har cirkulerat på nätet de senaste dagarna.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

De senaste dagarna har bilder på en ung, festglad Antti Lindtman (SDP) cirkulerat på sociala medier. På en av bilderna gör två av hans kompisar en nazisthälsning.

Sedan tisdagskvällen har bilder från riksdagsledamot Antti Lindtmans (SDP) ungdom florerat på nätet. Bilderna innehåller både nakenhet och festande. En av bilderna, som har lyfts fram i diverse diskussionsforum, visar fem nakna män iklädda balaklava (så kallade rånarluvor) och tomteluvor. Två av ungdomarna gör en nazisthälsning.

Enligt Lindtman är bilden tagen år 2000, då han var 18 år gammal.

– På bilden är vi nakna med mössorna nerdragna över ansiktet. De plastvapen vi håller i händerna användes i ett filmprojekt på den tiden. Jag syns själv i bakgrunden med en plastpistol i handen, erkänner Lindtman.

På bilden utför två av Lindtmans gymnasiekamrater nazisthälsningen.

– Killarna gick till överdrift med sina poseringar. Även om bilderna är från min tonårstid är jag inte särskilt stolt över dem.

Bilderna var inte avsedda för allmänheten

Bilderna har spridits från en webbplats som tillhörde den filmgrupp som Lindtman var en del av under sin gymnasietid.

– Som gymnasieelever gjorde vi videoklipp och korta filmer, både under ledning av lärare och på egen hand.

Lindtman berättar att bilderna togs i samband med filmgruppens julfest för mer än tjugo år sedan. Vapnen och luvorna som syns är rekvisita som användes i filmerna.

– Det är tydligt att bilderna inte är avsedda för allmänheten. Det framgår också av det faktum att många av bilderna visar lättklädda eller helt nakna personer.

”Jag är inte stolt”

För 15 år sedan bad Lindtman om att bilderna skulle tas bort från hemsidan.

Trots att det inte fanns någon direkt offentlig tillgång till filmgruppens webbplats har någon nu lyckats gräva fram bilderna och lägga ut dem på ett diskussionsforum. Även om bilderna har tagits bort från den ursprungliga webbplatsen har de hunnit sprida sig över hela nätet.

– Bilderna visar unga gymnasieelever som festar för fullt. Jag är inte stolt över dem, säger Lindtman.

Antti Lindtman har varit socialdemokratisk riksdagsledamot i Nylands valkrets sedan 2011 och är en stark kandidat till posten som SDP:s nästa ordförande. Som motkandidat har han Krista Kiuru.

SDP väljer ny ordförande på sin partikongress i början av september.

Det här är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Antti Lindtmanista levitetty verkkoon kiusallisia nuoruuden juhlintakuvia – ”Vaikka kuvat ovat teinivuosilta, en ole niistä järin ylpeä” skriven av Toni Joukanen. Översättningen och bearbetningen är gjord av Anna Hedström.