Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Wille Rydman blir ny näringsminister

Uppdaterad 06.07.2023 10:20.
Wille Rydman är Sannfinländarnas nya näringsminister - Spela upp på Arenan

Sannfinländarna har valt Wille Rydman till ny näringsminister. Rydman efterträder Vilhelm Junnila (Sannf), som avgick från posten förra fredagen.

Uppgifterna framgår av partiets pressmeddelande, som skickades ut under onsdagseftermiddagen. Rydman kommer att axla ansvaret som näringsminister under regeringsperiodens två första år, varefter Sakari Puisto (Sannf) tar över.

I en intervju med Svenska Yle meddelar Rydman att han är mycket glad över att Sannfinländarnas riksdagsgrupp har gett honom förtroende för rollen. Han har ändå blandade känslor över hela situationen.

– Jag är ganska besviken på situationen kring minister Junnila. Vilhelm är min goda vän och jag skulle gärna ha sett honom fortsätta sitt arbete. Det är väldigt svårt att ta emot den här uppgiften under rådande omständigheter. Men jag tycker ändå att då fosterlandet kallar måste man svara ja, vilket jag har gjort. Jag kommer att göra mitt arbete så gott jag kan.

Lämnade Samlingspartiet och gick med i Sannfinländarna

Wille Rydman är inne på sin tredje mandatperiod som riksdagsledamot. Fram till juni 2022 var han en del av Samlingspartiets riksdagsgrupp, men lämnade riksdagsgruppen efter Helsingin Sanomats rapportering om att Rydman skulle ha betett sig opassande mot unga kvinnor.

I juli 2022 inledde Centralkriminalpolisen en förundersökning om Rydman med anledning av artikeln. Enligt CKP skulle det misstänkta sexualbrottet ha ägt rum 2015 och ha riktat sig mot en myndig målsägande.

I december 2022 meddelade åklagarmyndigheten att man inte väcker åtal mot Rydman. Den misstänkta våldtäkten som utreddes i förundersökningen nämndes inte i Helsingin Sanomats artikel. I artikeln påstods inte heller att Rydman skulle ha gjort sig skyldig till brott.

I januari 2023 meddelade Wille Rydman att han lämnar Samlingspartiet.

Den 3 januari i år tillkännagav Rydman att han går med i Sannfinländarna. I vårens riksdagsval valdes han in som sannfinländsk riksdagsledamot i Helsingfors valkrets, med 3 919 röster.

Rydman tar över ministerportföljen från Vilhelm Junnila (Sannf), som avgick från posten i fredags. Namnet på den nya näringsministern skulle ursprungligen ha offentliggjorts först under torsdagen.