Zebrabilen möter regionens ungdomar i deras naturliga habitat: “Vi skapar en trygg miljö där folk kan komma och sätta sig ner en stund”
I våras fick stadsbilden i Jakobstadsregionen ett mycket unikt tillägg, nämligen en husbil prydd av zebramönster. Husbilens syfte är att ge ungdomarna i regionen en trygg plats där de kan socialisera sig och ta en kopp kaffe.
Husbilen, som man med hjälp av finansiering från regionförvaltningsverket kunde köpa förra hösten, är del av projektet ”mobilt i Jakobstadsregionen”. Till projektet hör inte bara Jakobstad, men också Nykarleby, Pedersöre och Larsmo.
Idén om den mobila mötesplatsen i regionen föddes redan för några år sedan då man fick låna en bil från Walkers -verksamheten. Tiina Höylä-Männistö som är chef för ungdomstjänster i Jakobstad berättar att de genast märkte att det mobila ungdomsarbetet skulle vara bra för regionen.
– Efter det började vi fundera om vi skulle köpa en egen bil, och förra hösten hittade vi denna husbil, säger Höylä-Männistö.
I början av sommaren gick man även med i Walkers -verksamheten som är en form av ungdomsarbete som bygger på vuxna volontärers tid och närvaro med ungdomar.
– Så egentligen pågår två olika projekt kring den här bilen, säger Höylä-Männistö.
Enligt Tiina Höylä-Männistö finns det många fördelar med att ha en mobil ungdomsverksamhet, men den största är flexibiliteten som den erbjuder.
– Vi möter sådana ungdomar som inte vanligtvis kommer till ungdomslokalen, nu kan vi också tala med dem och ge dem rådgivning om de behöver det.
Bilen är ute och kör i kommunerna minst två gånger i veckan, men Höylä-Männistö säger att det brukar vara fler gånger under sommaren då vädret är bra och många ungdomar är i rörelse.
Responsen från unga har varit positiv
Husbilen körs runt av ungdomsbyråns ungdomsledare, frivilliga vuxna som har genomgått en inskolning via Walkers-verksamheten, och av projektarbetarna som arbetar med ”mobilt i Jakobstadsregionen” projektet.
Projektarbetarna Ville Häggblom och Alexander Forsman har båda varit med och kört husbilen under våren, och fortsätter även i sommar.
– Vi kör omkring tills vi hittar ungdomar som till exempel är ute och åker skateboard eller bara tar det lugnt i någon park, säger Häggblom.
Syftet med husbilen är att ge ungdomarna en trygg plats där de kan samtala sinsemellan, med ungdomsarbetarna, eller bara avnjuta en kopp kaffe eller saft i husbilen.
– Vi brukar fråga hur de mår, vad de har på gång i sitt liv och ganska allmänna frågor. Vi försöker se hur de mår helt enkelt, säger Häggblom.
Både Häggblom och Forsman säger att majoriteten av ungdomarna är väldigt pratglada och vill diskutera med dem.
– Ungdomarna som vi har haft kontakt med har varit mycket öppna och tycker om att prata, säger Forsman.
Vem det är som besöker husbilen varierar ganska mycket, säger Häggblom, men det finns även återkommande ansikten. Den allmänna opinionen kring husbilen upplever både Häggblom och Forsman som positiv.
– Ju mer man kör omkring desto mer märker man att folk känner igen den här bilen, och det verkar som att de uppskattar att komma hit och umgås med oss, säger Häggblom.
– Vi har ju fått mycket positiv respons hittills av ungdomarna, ännu har vi inte iallafall kommit i kontakt med ungdomar som har sagt att vi ska gå bort, tillägger Forsman.
Ännu har vi iallafall inte kommit i kontakt med ungdomar som har sagt att vi ska gå bort
Alexander Forsman
Zebrabilen finns där behovet finns
Tiina Höylä-Männistö berättar att man nu försöker att anpassa den mobila verksamheten också efter var det finns behov, detta innebär i praktiken att husbilen kommer att vara på plats vid olika typer av evenemang i kommunerna.
Inför de inkommande Jakobsdagarna har ungdomsbyrån som plan att vara ute med husbilen varje dag under den evenemangsfyllda veckan.
– Vi kommer att kolla igenom programmet för att se vart vi far, ännu har vi inga exakta planer, säger Häggblom.
Husbilen var också på plats under evenemanget Klacken party som ordnades i Lillby. Häggblom säger att det var en av de viktigaste arbetsdagarna för honom.
– Det var en så hektisk plats, och vi skapade en trygg miljö där folk kunde komma och sätta sig ner en stund.
Projektet ”mobilt i Jakobstadsregionen” avrundas mot årsskiftet, men det finns möjlighet att söka fortsättningsbidrag. Samarbetet med Walkers -verksamheten fortsätter oavsett, så zebrabilen kommer inte att försvinna ur stadsbilden i första taget.
– Vi är riktigt nöjda över att vi har den här bilen, och vi hoppas att ungdomarna hittar hit och umgås med gänget som är här. Då är vi alla nöjda, säger Tiina Höylä-Männistö.