M/S Roope har samlat skrot i den åboländska skärgården i över tjugo år: ”Det är långa och tunga, men trevliga dagar”

Under den här veckan samlar servicefartyget M/S Roope in skrot från Pargas och Nådendals skärgård. De insamlingsbesök som uteblev i början av veckan körs i stället i dag, fredag.
Det packas och förbereds då Yle Åboland stiger ombord servicefartyget M/S Roope i Käldinge fiskehamn i Nagu på måndagen.
Besättningen, som den här veckan består av sju personer, i stället för de vanliga två eller tre, ska under den kommande veckan samla in skrot från öar i Pargas och Nådendals skärgård. Insamlingen är ett samarbete mellan Sydvästra Finlands Avfallsservice (LSJH) och Håll Skärgården Ren rf (HSR rf).
– Vi samlar in metallskrot, farligt avfall och elektronikskrot. Några fordon har anmälts på förhand och dessutom säljer vi storsäckar dit man kan packa renoveringsavfall, säger serviceplanerare Janne Penttinen från Sydvästra Finlands Avfallsservice.
Penttinen är med om skrotinsamlingen för tredje gången, men det är fem år sedan han sist var med på Roope och första gången som han ansvarar för insamlingen.
– Vad jag kommer ihåg från tidigare år så är det långa och tunga, men trevliga och annorlunda dagar. Det är ganska unikt att få jobba en vecka i skärgården, säger Penttinen.
”Viktigt att större avfall förs bort på ett korrekt sätt”
Skrotinsamlingarna har ordnats i över tjugo år och en av dem som varit med längst är Katriina Murto som är distriktschef för Håll Skärgården Ren rf.
– Jag har varit med i många år och fortfarande samlas stora mängder skrot in varje år. Under Coronaåren såg vi en klar ökning av mängden skrot, men nu har läget lite stabiliserats. Fortfarande hämtar vi också flera fordon, personbilar och någon gång till och med skördetröskor. Det är en fin service för skärgården, säger Murto.
Förutom att det är en bra möjlighet för skärgårdsbor och sommargäster att bli av med större avfall, så har insamlingen även flera fördelar för Håll Skärgården Ren rf:s vanliga verksamhet.
– För oss är det viktigt att farligt avfall och större föremål förs bort från skärgården på ett korrekt sätt. Till exempel ska inte delarna av en förbrukad studsmatta pressas in i sopstationens insamlingskärl för metall, säger Murto.
Sopstationerna töms en gång i veckan och större metallföremål leder därför till att de snabbt blir överfulla. Farligt avfall vid sopstationerna kan utgöra en risk för Roopes besättning och även annat felsorterat avfall kan leda till problem.
– Om avfallskärlet innehåller exempelvis fönsterglas som sedan hamnar i pressen, kan det orsaka en farosituation för vår personal, säger Murto.
”Den bästa skräpsäsongen är från midsommar framåt”
M/S Roopes befälhavare Kari Lahtinen har kört Håll Skärgården Rens fartyg sedan 2005. Den årliga skrotinsamlingen är ett välkommet avbrott i arbetet och arbetet går fortare då det är många som hjälper till.
– Den bästa skräpsäsongen är från midsommar och framåt, då blir det långa dagar. Mängden skräp ökar varje år och likgiltigheten bland en del människor har blivit vanligare. Om du sorterar, så sortera ordentligt, säger Lahtinen.
”Det är besvärligt att frakta stora saker själv bort från ön”
Då Roope anländer till Stenskär blir det full fart på besättningen som i snabb takt lastar skrot på fartyget. Skärgårdsbor och sommargäster från både Stenskär och grannöarna hämtar avfall i en jämn ström.
– Vi har städat bort gammalt fårstängsel och gammal taggtråd från gårdarna och förhoppningsvis fått bort allt. Alla gånger som Roope kommer för vi bort saker som gamla bastuugnar, grillar och sådant. Det är besvärligt att frakta stora saker själv bort från ön, så det är jätteviktigt att de kommer, säger Stenskärsbon Rainer Ehrman.
Även Sonja Lahtinen är nöjd över möjligheten att bli av med gammalt skräp. Hon är uppvuxen på Stenskär och har fortfarande en sommarstuga på ön. Den här gången har hon bland annat hämtat en gammal grill, en oljekamin och några gamla kopparpannor till Roope.
– Det är ett jättebra system att man får bort gammalt skräp som man inte behöver från skärgården. Dessutom finns det sopstationer för vanligt hushållsavfall, som jag brukar använda varje sommar. Förr brände man soporna i spisen eller utomhus, säger Sonja Lahtinen.
Jonas Bergring har stuga på grannön och hämtar bland annat en gammal boj och renoveringsavfall till Roope.
– Det är fantastiskt att man kan komma hit och se till att skrotet hamnar på rätt plats och kanske kan återanvändas. Framförallt är det viktigt att skrotet inte hamnar i naturen, som det kanske annars skulle göra om inte någon skulle hjälpa till att samla in det, säger Bergring.
De besök som uteblev körs på fredag
Under besöket på Stenskär gick M/S Roopes lyftkran sönder och fartyget fick åka tillbaka till hemmahamnen i Käldinge för reparation.
Men redan nästa dag kunde skrotinsamlingen fortsätta som planerat och de öar som M/S Roope inte hann besöka i måndags och tisdags besöker fartyget i stället på fredag. På fredag besöker Roope alltså Brunskär i Korpo och Ängsö, Hummelholm och Berghamn i Nagu.