Västnylands enda sommarläger för barn och unga med intellektuell funktionsnedsättning hölls i Lojo – betydligt billigare att delta än tidigare
I början av juli ordnade FDUV ett övernattningsläger för barn och unga med intellektuell funktionsnedsättning i Karislojo. Det är det enda övernattningslägret som ordnas för dem i Västnyland under sommaren.
På lägret fick deltagarna leka, simma, bada bastu och se på film. De var även på utflykt till sommarteatern i Tenala. Vanligtvis har varje läger ett eget tema men det här året har alla läger ett övergripande tema, nämligen vänskap.
Lägerdeltagaren Mikaela Kinnunen berättar att de lagat vänskapsarmband och pysslat olika saker som tangerar lägrets tema.
Det bästa har ändå varit att simma. Roy Eriksson, som också deltar i lägret, håller med Kinnunen. Förutom simning är det bästa att få njuta, tillägger Eriksson.
FDUV och deras sommarläger
400 euro billigare att delta
FDUV har två år framåt möjlighet att hålla deltagaravgiften 400 euro billigare än föregående år. För ett övernattningsläger under sommaren sjönk avgiften från 650 euro till 250 euro.
– Vi har fått projektfinansiering och kan två år framåt hålla deltagaravgiften låg, förklarar Filippa Sveholm, koordinator för läger och DUV-föreningar i södra Finland.
Deltagare hade tidigare möjlighet att ansöka om bidrag från hemkommunen men från och med årsskiftet delar välfärdsområden ut bidrag. FDUV kan också bevilja ekonomiskt stöd, men det förutsätter att välfärdsområdet har gett ett negativt besked.
Filippa Sveholm berättar att antalet ansökningar om bidrag från FDUV har minskat i år.
– En orsak kan vara att man inte har viljan att ta itu med papperskriget med välfärdsområdet, säger Sveholm.
Hon tillägger att färre ansökningar om bidrag från FDUV också kan bero på att deltagaravgiften blivit mycket förmånligare.
Utmaning att hitta personal
FDUV anpassar lägren enligt behoven deltagarna har, bland annat varierar mängden ledare på lägren. Lägret i Karislojo hade 13 deltagare och tio ledare.
Lägerledare Antonia Somersalo säger att hon av en slump hittade arbetet före pandemin och har varje sommar sedan dess arbetat som ledare på FDUV:s läger.
– Jag tycker det är givande att träffa olika sorters människor och lära känna dem, säger Somersalo om vad som fått henne att återvända år efter år.
Filippa Sveholm säger ändå att det har varit utmanande att hitta personal till sommarlägren. När det sista sommarlägret hållits, börjar planeringen av följande års sommarläger.
Rekryteringen börjar tidigt och FDUV närmar sig främst studerande.
– Vi rekryterar ungefär 80 lägerledare för sommaren. En lägerledare deltar i upp till fyra läger per sommar, säger Sveholm.

Simma och bara njuta – det är det bästa med läger
Alla lägerledare måste gå en utbildning innan de börjar jobba. FDUV ordnar utbildning i ledarskap, första hjälpen och AKK, alltså alternativt kompletterande kommunikation.
– Flera av våra deltagare har inte ett talat språk, förklarar Sveholm.
Hurdan ska en lägerledare vara?
Deltagaren Mikaela Kinnunen tycker att en lägerledare ska vara trevlig och hjälpsam. Roy Eriksson tycker det är en svår fråga.
Lägerledaren Antonia Somersalo säger att det viktigaste är att vara sig själv.
– Det är roligt om lägerledare delar med sig av sina kunskaper, exempelvis om lägerledaren har ett intresse för musik, kan man hålla sångstunder, tillägger Somersalo.
Koordinator för lägret, Filippa Sveholm, säger att de försöker rekrytera så många olika personligheter som möjligt, både lugna och sociala.