Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Stressade potatisplantor skapar få knölar – sommarvädret sätter potatisen på prov

Traktor parkerad på stenhög
Bildtext Du har kanske sett den här traktorn när du kör på riksväg 25 i Svartå. Den tillhör jordbrukaren Björn Lindström på Bålaby gård.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Potatisarna har lidit av torkan och hettan i juni. Plantorna är mindre än normalt och det växer få potatisar under potatisplantorna.

Potatisodlaren Björn Lindström på Bålaby gård i Svartå i Raseborg säger att många potatisplantor har haft kraft att producera endast en potatis.

De har varit stressade av vädret och satsat på att överleva i stället för att få många små knölar att växa, förklarar Lindström

– Potatisplantan förflyttar egentligen inte någonting till knölarna. Den bara överlever. När den är stressad en längre tid flyttar den bara energi till några knölar. I vissa fall har en planta bara lagat en stor potatis under.

Potatisen utsatt för hård stress på grund av torka, värmebölja och hårda vindar

7:51

Trots att Lindström under hettan och torkan satsade på att bevattna potatisplantorna nattetid så räckte det inte till.

– Två dagar senare var det kruttorrt igen.

Blåsten också svår för plantorna

Den kalla våren inverkade också på potatisarna. Det hjälpte inte till att vädret i månadsskiftet juni–juli slog om så kraftigt; från hetta och torka till ösregn och blåst.

– Torka och hetta är inte den enda stressfaktorn. Efter hettan kom det regn och efter det blev det grym blåst. En hård blåst är också en stressfaktor, berättar Lindström.

Personporträtt på Björn Lindström som håller en låda potatis
Bildtext Arkivbild. De här potatisarna visade Björn Lindström upp för Yle Västnylands reporter i slutet av februari 2020.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Björn Lindström på Bålaby gård ger i alla fall inte upp. Han tänker positivt och försöker rädda potatisskörden.

Det ideala vädret för potatisen skulle vara temperaturer kring 22 grader med regn med jämna mellanrum så att det inte hinner torka upp. Om Lindström dessutom konstbevattnar nu och då så är förhållandena ypperliga.

– Då blir det bra skördar.

Nackdelen med bevattningen är att den kostar pengar

– En natt av bevattning med dagens bränslepriser är värdefull. Man brukar säga att om det kommer ett lämpligt regn så är det som en dyr konjaksflaska.

Lindström odlar 16 hektar potatis i år. Största delen av odlingarna är i västra Nyland, men han har också några hektar i östra Nyland. Där regnade det under veckoslutet kring 40 millimeter, medan det i Svartå kom 16 millimeter.

Diskussion om artikeln