Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Loviisan Sanomat: Polisen och räddningsverket kommer att dela lokaler i Lovisa

 Polishusfasad.
Bildtext Vad som ska göras med det nuvarande polishuset är ännu inte planerat.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Polisen ska flytta ut ur sina nuvarande lokaler på Mannerheimgatan och flytta in med räddningsverket i den nya räddningsstationen. Samtidigt upphör också möjligheten för kunder att sköta brottsärenden i staden.

Räddningstjänsten i Lovisa ska få nya lokaler i industriområdet söder om Lovisavägen. Byggandet ska påbörjas nästa år och förväntas bli klart för inflyttning 2025.

Planen är att också polisstationen ska flytta ut ur sina lokaler på Mannerheimgatan och istället dela lokaler med räddningsverket, berättar Loviisan Sanomat. Nu väntar man bara på att välfärdsområdet ska ge grönt ljus för planerna. Polisinrättningens framtida lokaler finns redan inritade i projektplanen.

Polisens nuvarande lokaler lämpar sig inte längre för verksamheten, säger polischef Ilkka Koskimäki vid Östra Nylands polisinrättning till Loviisan Sanomat. Man betonar också att polisen och räddningsverket ofta samarbetar på olycksplatser och vid utredningar om brandorsak, så att jobba under samma tak känns rentav naturligt. Polisstationen kommer ändå att ha en egen separat ingång i den nya fastigheten.

Polisens kundbetjäningspunkt kommer också att flytta från Lovisa centrum till den nya räddningsstationen. Där kommer man fortsättningsvis att kunna sköta tillståndsärenden, men efter flytten kommer det däremot inte längre vara möjligt att sköta brottsärenden i Lovisa. Lovisabor kommer i stället att behöva sköta dem på annat ställe, den närmaste punkten finns i Borgå.

Yle Östnyland kontaktade Senatfastigheter som äger den nuvarande polisstationen på Mannerheimgatan, för att höra vad de planerar att göra med byggnaden efter att polisinrättningen flyttar ut. Enligt Eero Hellevuo vid Senatfastigheter är allting ännu öppet och det finns ingen egentlig plan för vem som ska flytta in i fastigheten.

– Det är ju ett väldigt fint hus, men det kan vara svårt att hitta köpare, säger Hellevuo.

Diskussion om artikeln