Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland stänger finskt generalkonsulat – Finland kan svara med att stänga Rysslands Åbo-konsulat

Uppdaterad 06.07.2023 19:33.
Ryska generalkonsulatet i Åbo. - Spela upp på Arenan

Ryssland uppger att det handlar om en motåtgärd mot ”anti-rysk” verksamhet av finska myndigheter.

Ryssland uppger att nio finländska diplomater utvisas. Ryssland meddelar också att Finlands generalkonsulat i Sankt Petersburg inte längre får fortsätta sin verksamhet.

Generalkonsulatets verksamhetstillstånd dras in den 1 oktober.

Enligt ryska utrikesministeriet handlar det om motåtgärder mot Finland. Ryssland hävdar att de finska myndigheterna gör anti-rysk politik med mål att bryta ner relationerna mellan länderna.

Finland utvisade nio ryska diplomater i början av juni. Statsrådet uppgav som orsak att diplomaterna sysslade med underrättelseverksamhet. Då lovade Ryssland motåtgärder.

Ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zacharova säger att Finlands ambassadör Antti Helanterä har kallats till samtal.

Petteri Orpo uttalar sig. - Spela upp på Arenan

Finland kan stänga ryskt generalkonsulat i Åbo – åländskt konsulat inte tillräckligt

President Sauli Niinistö skriver på Twitter att Rysslands beslut är ett hårt och asymmetriskt svar på att Finland utvisade rysk personal.

”Vi förbereder en motsvarande åtgärd. Det ryska generalkonsulatet i Åbo motsvarar Finlands generalkonsulat i Sankt Petersburg”, skriver Niinistö.

Statsminister Petteri Orpo (Saml) säger att Ryssland har skickat en not till Finland med besked om utvisningarna och om att stänga generalkonsulatet. Statsrådet och presidenten träffades i dag för att diskutera ärendet.

– Det är klart att vi måste bereda motsvarande åtgärder, sa Orpo på en presskonferens.

Enligt Orpo innebär det att en stängning av Rysslands konsulat på Åland inte är tillräckligt. Därför diskuterar statsledningen nu att stänga Rysslands generalkonsulat i Åbo.

Utrikesminister Elina Valtonen (Saml) skriver på Twitter att den ryska motåtgärden är överdimensionerad och att Finland kommer att reagera. Hon nämner också Rysslands konsultat på Åland, men inte som en del av motåtgärderna.

”Det pågår en juridisk utredning när det gäller konsulatet på Åland”, skriver Valtonen.

Finland skärper regler för ryska resenärer

De finska beskickningarnas personal i Ryssland inkluderar 57 finländska anställda i Moskva och Sankt Petersburg.

– Då personalen minskar kommer verksamhetsförutsättningarna naturligtvis att försämras. Beskickningarna fortsätter verksamheten som normalt så långt resurserna tillåter och prioriterar sina lagstadgade uppgifter, säger Taneli Dobrowolski, kommunikatör vid Finlands utrikesministerium, till Yle Uutiset.

Idag har Finland också fattat beslut om ytterligare begränsningar för ryska resenärer. Utrikesministeriet meddelar att ”icke-nödvändiga” resor till och via Finland fortfarande är begränsade för ryska medborgare.

Samtidigt skärps begränsningarna för affärsresenärer, fastighetsägare och studerande. Affärsresande får inte längre åka genom Finland till övriga länder och måste ha en nödvändig orsak att komma till Finland. Fastighetsägare behöver en personlig grund för att komma till Finland, medan studerande endast får resetillstånd för utbildningar som leder till examen.